Dostupni linkovi

Ukrajinski ministar: Nismo poslali dron koji je pao u Zagrebu


Mesto u Zagrebu gde je pao dron

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov negira da je njegova zemlja lansirala dron koji je pao u Zagrebu.

"Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preletio je nekoliko zemalja članica NATO saveza prije pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije vidio i uništio? Dakle, možete li sami štititi svoje nebo?", izjavio je u odgovoru hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu (EP) Toninu Piculi ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, navodi se u priopćenju iz Piculinog ureda.

On je rekao da je reč o retoričkom pitanju.

"Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom obrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje, i uvjeravam Vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron”, dodao je Reznikov.

On je 17. ožujka video vezom sudjelovao na sastanku članova Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, Pododbora za sigurnost i obranu i članova Parlamentarnog izaslanstva EU-Ukrajina.

"Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu”, podsjetio je Reznikov.

Dodao je da se tu postavlja pitanje i sigurnosnog sustava NATO-a. “Dron je preletio nekoliko zemalja članica, kako ga niste vidjeli, zašto ga niste uništili, možete li pokriti vlastiti zračni prostor?”, uputio je, kako je rekao, “retorički pitanje” ukrajinski ministar obrane Reznikov.

Picula je, uz raspravu o Reznikovim procjenama snage ruske vojske, pitao za i dodatne informacije o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Picula je podsjetio na raniju Reznikovljevu ocjenu kako je ruska agresija test za Europsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini ranije nezabilježena. No, istaknuo je kako smatra da EU mora nastaviti jačati sankcije Rusiji i pružati financijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji.

“Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cijele Europe”, zaključio je hrvatski eurozastupnik.

Vojna bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 pala je u četvrtak 10. ožujka navečer na južni dio Zagreba. Poletjela je s prostora Ukrajine i na svom putu prošla je kroz zračni prostor dviju NATO-vih članica – Rumunjske i Mađasrke – a da nitko nije uzbunio protuzračne sustave tih zemalja ili savezničke zemlje u NATO-u.

Ušla je u hrvatski zračni proctor iz Mađarske iz smjera sjevera i nakon 7 minuta pala, pedesetak metara od studentskog doma sa 4.500 studenata. Nije bilo povriješenih. Ukrajina i Rusija negoraju das u oni lansirali letjelicu, a hrvatske vlasti provode istragu.

XS
SM
MD
LG