Dostupni linkovi

Dva američka lovca F-16 stigli u Zagreb


Zapovjedništvo zračnih snaga NATO-a u Europi u Ramsteinu potvrdilo je dolazak dva američka lovca F-16 Fighting Falcon
Zapovjedništvo zračnih snaga NATO-a u Europi u Ramsteinu potvrdilo je dolazak dva američka lovca F-16 Fighting Falcon

Ni rumunjski ni mađarski radarski sustavi i vojne službe koje kontroliraju zračni prostor nisu prepoznale bespilotnu letjelicu koja se srušila prošloga tjedna u Zagrebu kao ozbiljnu prijetnju.

Tu je informaciju hrvatski premijer Andrej Plenković dobio od generala Fernanda de la Cruza, zapovjednika NATO Centra za objedinjene zračne operacije Torrejon pored Madrida, koji koordinira nadzor zračnog prostora iznad istočnog i južnog krila Sjevernoatlantskog saveza.

"Zbog vrlo gustog prometa u zračnom prostoru Srednje Europe nisu je prepoznali kao nešto što bi se moglo smatrati opasnim", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon razgovora s španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Letjelica je mogla pasti na Budimpeštu, Bukurešt, Bratislavu, Krakov, Beograd ili  Kišinjev. Pala je na Zagreb. Istraga mora ustanoviti je li se radilo o incidentu, sabotaži  ili namjeri -
poručio je hrvatski premijer.

Bespilotna letjelica lansirana je s područja Ukrajine 10. ožujka i nakon što je preletjela Rumunjsku i Mađarsku, pala je u južnom dijelu Zagreba. Hrvatska nije bila informirana o nailasku letjelice. Ukrajinske i ruske vlasti odbijaju da su oni ispalili letjelicu.

"To traži više budnosti među partnerima, zbog činjenice da je u Ukrajini rat koji ima utjecaja na sve druge zemlje. Letjelica je mogla pasti na Budimpeštu, Bukurešt, Bratislavu, Krakov, Beograd ili Kišinjev. Pala je na Zagreb. Istraga mora ustanoviti je li se radilo o incidentu, sabotaži ili namjeri", poručio je hrvatski premijer.

On je naglasio kako se to još ne zna i najavio kako će Hrvatska kontaktirati sve partnere da joj pomognu da se to sazna. On je ponovio da se radilo o naoružanoj letjelici teškoj 6 tona, koja je pala pedesetak metara od studentskog doma sa 4.500 stanara.

Španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je kako potpuno razumije hrvatsku zabrinutost i da bi on – u ovakvoj situaciji – postupio isto kao Plenković.

Andrej Plenković i Pedro Sanchez u Madridu 16. ožujka 2022.
Andrej Plenković i Pedro Sanchez u Madridu 16. ožujka 2022.

Hawkeye E2C patrolirao nad Hrvatskom

Plenković je nakon pada letjelice kontaktirao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Kao rezultat razgovora, 12. i 16. ožujka avion za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora Hawkeye E2C sa francuskog nosača aviona "Charles de Gaulle" usidrenog pored Dubrovnika patrolirao je hrvatskim zračnim prostorom.

Zapovjedništvo zračnih snaga NATO-a u Europi u Ramsteinu potvrdilo je da danas, 16. ožujka, stižu dva američka lovca F-16 Fighting Falcon kako bi "sa hrvatskim saveznicima patrolirali hrvatskim zračnim prostorom, kao potporu NATO-ovoj kolektivnoj obrani u jugoistočnoj Europi".

Bespilotna letjelica lansirana je s područja Ukrajine 10. ožujka i nakon što je preletjela Rumunjsku i Mađarsku, pala je u južnom dijelu Zagreba (na fotografiji mjesto pada letjelice)
Bespilotna letjelica lansirana je s područja Ukrajine 10. ožujka i nakon što je preletjela Rumunjsku i Mađarsku, pala je u južnom dijelu Zagreba (na fotografiji mjesto pada letjelice)

"Dolaze na naš zahtjev da daju potporu našem zrakoplovstvu. Oni itekako žele pomoći, i činjenica da oni dolaze je simbol potpore i prijateljstva. To je u interesu sigurnosti hrvatskih građana i to je veliki saveznički signal da se Hrvatska našla u situaciji bez presedana – da je na glavni grad zemlje članice NATO-a i EU pala bespilotna letjelica koja je preletjela tisuću kilometara – da su tu uz nas i da nam daju potporu", pojasnio je hrvatski premijer 15. ožujka.

Kazao je kako je to rezultat njegovog razgovora sa američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Predsjednik zabranio letove iznad gradova

Kako su hrvatski avioni i francuski avioni sa "De Gaullea" u četvrtak poslijepodne nadletjeli Zagreb, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odmah je naredio zabranu letova iznad gradova, tvrdeći da je to Plenković napravio radi osobne promocije, baš u vrijeme kada je imao konferenciju za novinare.

"Ja sam to uočio u autu kada sam se vraćao u Zagreb u 16.45 sati, baš u vrijeme kada je premijer imao press-konferenciju. Takve stvari neću dopuštati, a o motivima za takvo seljačko ponašanje zaključite sami", poručio je Milanović.

Angažirane su i letjelice Hawkeye sa nosača "Charles de Gaulle"
Angažirane su i letjelice Hawkeye sa nosača "Charles de Gaulle"

Plenković mu je iz Madrida odgovorio da je tajming bio čista slučajnost, a da je ohrabrenje hrvatskim građanima – potrebno.

"Ne vidim kakav bi efekt ohrabrivanja naših građana bio od preleta tih aviona, primjerice, iznad nenaseljenih otoka nasred Jadrana", kazao je premijer.

Zrakoplovne vježbe hrvatskih i francuskih borbenih aviona nastavljaju se i u petak, kako je najavljeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG