Dostupni linkovi

Rusija traži humanitarnu rezoluciju UN, ne pominje rat


U rezoluciji o Ukrajini koju je predložila Rusija ne pominje se odgovornost Rusije za rat protiv manjeg suseda.
U rezoluciji o Ukrajini koju je predložila Rusija ne pominje se odgovornost Rusije za rat protiv manjeg suseda.

Rusija je predložila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva zaštita civila "u ranjivim situacijama" u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju.

U toj rezouliciji se, kako prenosi AP, ne pominje odgovornost Rusije za rat protiv manjeg suseda.

Nacrt rezolucije podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na dijalog i pregovore i poziva na dogovoreni prekid vatre kako bi se brzo evakuisali "svi civili" i naglašava "potreba da se zainteresovane strane dogovore o humanitarnim pauzama u tom cilju."

Nacrt izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog pogoršanja humanitarne situacije i izveštaja o civilnim žrtvama u Ukrajini i oštro osuđuje "napade usmerene na civile i civilne objekte, uključujući neselektivno granatiranje".

Ambasadorka Velike Britanije u UN Barbara Vudvord napisala je na Tviteru da ruski nacrt "ima nekoliko očiglednih propusta".

"Na primer, činjenica da je Rusija ovde agresor, a ruska invazija pokreće ovu humanitarnu krizu", navela Je ona.

Ruski nacrt je distribuiran dan nakon što su Francuska i Meksiko objavile da se humanitarna rezolucija o Ukrajini, čiji su kosponzori, prebacuje na Generalnu skupštinu.

Prethodno se o njoj raspravljalo dve nedelje u Savetu bezbednosti.

Nacrt rezolucije Francuske i Meksika zahteva "trenutni prekid neprijateljstava" i osuđuje "strašne humanitarne posledice neprijateljstava protiv Ukrajine".

XS
SM
MD
LG