Dostupni linkovi

Srbija najavila izvoz pšenice zemljama Zapadnog Balkana


Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da zemlje inicijative "Otvoreni Balkan", kao i druge susedne države, "mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane".
Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da zemlje inicijative "Otvoreni Balkan", kao i druge susedne države, "mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane".

Ugovorene količine pšenice i kukuruza za izvoz u zemlje regiona pre njegove zabrane biće realizovane u najkraćem mogućem roku, saopštilo je 15. marta Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

U saopštenju se navodi da je na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame, 15. marta u Beogradu organizovan sastanak ministara poljoprivrede dve zemlje, Branislava Nedimovića i Fride Krifce.

Dodaje se da zemlje inicijative "Otvoreni Balkan", kao i druge susedne države, "mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane".

Iako su predstavnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije planirali da sredinom marta održe novi sastanak u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", dogovoreno je da, zbog rata u Ukrajini, taj susret bude pomeren za maj, rečeno je za Radio Slobodna Evropa u Privrednoj komori Srbije.

Kako navode, to je dogovoreno kako bi se do tada "svi mogli usredsrediti na obezbeđivanje uslova za nesmetano funkcionisanje privreda i sagledali uticaji i posledice rata u Ukrajini na naše privrede".

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je 14. marta da će Srbija u najkraćem mogućem roku dozvoliti izvoz ugovorene pšenice u Albaniju i dodao da će biti isti slučaj sa svakom zemljom u regionu.

"Srbija svega ima dovoljno, a to znači da će biti i za zemlje u regionu", rekao je Vučić.

Srbija je od 10. marta obustavila izvoz pšenice, brašna, kukuruza, ulja.

Govoreći o stanju robnih rezervi nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara, Vučić je rekao da je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca.

On je 2. marta izjavio da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Srbija je nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali se nije pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi.

Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG