Dostupni linkovi

Boeing, Exxon, Apple se pridružuju kompanijama koje napuštaju Rusiju


Google i Apple logo
Google i Apple logo

Boeing je obustavio je održavanje i tehničku podršku za ruske aviokompanije, a američka energetska kompanija Exxon Mobil saopštila je da će napustiti Rusiju, pridruživši se dugoj listi zapadnih kompanija koje izoluju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Airbus je također prestao slati rezervne dijelove u Rusiju i podržavati ruske aviokompanije, ali je rekao da analizira da li bi njihov inženjerski centar u Moskvi mogao nastaviti pružati usluge lokalnim klijentima pod zapadnim sankcijama.

Američki tehnološki gigant Apple rnavodi da je zaustavio prodaju iPhonea i drugih proizvoda u Rusiji, dok se Ford Motor pridružio drugim proizvođačima automobila obustavom poslovanja u zemlji.

Zapadne zemlje stalno pojačavaju sankcije Rusiji otkako je prošle sedmice izvršila invaziju na Ukrajinu, uključujući isključenje nekih ruskih banaka iz globalne finansijske mreže SWIFT.

Šta je SWIFT sistem i kako on radi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Mjere su ugrozile rublju i primorale centralnu banku da podigne kamatne stope, dok je Moskva odgovorila na rastući egzodus zapadnih investitora privremeno ograničivši prodaju ruske imovine strancima.

U međuvremenu, ruske firme su pod pritiskom. Sberbanka, najveći ruski kreditor, saopštila je u srijedu da napušta evropsko tržište jer su se njene podružnice suočile sa velikim odlivom gotovine. Takođe je saopšteno da je ugrožena sigurnost zaposlenih i imovine.

Signalizirajući da Zapad neće popuštati, američki predsjednik Joe Biden rekao je u svom obraćanju o stanju nacije u utorak da njegov ruski kolega Vladimir Putin "nema pojma šta dolazi”. SAD su se pridružile većini evropskih država i Kanadi i zatvorile američki vazdušni prostor za ruse avione.

Japan Airlines i jedinica ANA Holdings navode da razmatraju rute kojima bi izbjegle Rusiju.

Sa međunarodnim špediterima kao što su Maersk, Hapag Lloyd i MSC koji obustavljaju rezervacije za i iz Rusije, zemlja je sve isključenija iz svjetske trgovine. Sankcije takođe pritiskaju ruski sektor avijacije.

Exxon je rekao da neće više ulagati u Rusiji i da poduzimaju korake da napuste naftno-gasni poduhvat Sahalin-1, nakon sličnih poteza britanskog BP-a, najvećeg ruskog stranog investitora, i Shella da se riješe svoje imovine u Rusiji.

Proizvođač motocikala Harley-Davidson obustavio je isporuke svojih motora u Rusiju. Japanska Honda Motor saopštila je da je obustavila isporuke automobila i motocikala, dok su novine Nikkei objavile da će Mazda obustaviti izvoz auto dijelova u svoju fabriku u zemlji.

Velike američke tehnološke kompanije rekle su da nastavljaju napore da spriječe Rusiju da iskoristi prednosti njihovih proizvoda.

Apple je rekao da je blokirao preuzimanje aplikacija nekih državnih informativnih servisa izvan Rusije.

Google navodi da je blokirao mobilne aplikacije povezane s ruskim državnim medijem RT iz svojih funkcija vezanih za vijesti, uključujući Google News.

Google je također zabranio RT-u i drugim ruskim kanalima da primaju novac za reklame na web stranicama, aplikacijama i YouTube-u, što je učinio i Facebook.

Microsoft je rekao da će ukloniti mobilne aplikacije RT-a iz svoje Windows App Store i zabraniti oglase na medijima koje sponzoriše ruska država.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG