Dostupni linkovi

SAD nisu spremne da podrže zabranu letova iznad Ukrajine


Portparol američkog Stejt departmenta Ned Price
Portparol američkog Stejt departmenta Ned Price

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Price rekao je da uprkos novoj molbi Kijeva, Vašington nije spreman da podrži zonu zabrane letova iznad Ukrajine, jer bi to eskaliralo sukob sa Rusijom "na potpuno novi nivo".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nekoliko puta pozvao na zonu zabrane letova od početka invazije Moskve 24. februara i ponovio tu molbu 4. marta nakon što je Rusija granatirala najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Price je u intervjuu za redakciju Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFERL/RL) rekao da Zapad čini sve što može da pomogne Ukrajini da se odbrani, ali bi "stavljanje NATO snaga u potencijalni kontakt ili sukob sa Rusijom ovaj sukob podiglo na potpuno novi nivo".

"To nije nešto što su Sjedinjene Države spremne da urade", rekao je on.

Price je ovo izjavio u Briselu gde ministri spoljnih poslova država članica NATO-a raspravljaju o situaciji u Ukrajini i reakciji Alijanse na rusku invaziju.

Uoči sastanka ministri su ponovili da neće uvesti "zabrane zone letenja", navodeći da NATO nije u ratu sa Rusijom.

Sastanak u Briselu odvija se u trenutku kada su kada je eksplozija izazvala požar u okviru kompleksa najveće evropske nuklearne elektrane u ukrajinskom jugoistočnom gradu Zaporožju, i dok ruske snage bombarduju nekoliko drugih gradova.

Price je rekao da je činjenica da je ruska artiljerija pogodila mesto nuklearne elektrane "nešto što zabrinjava i govori o tome da ovaj sukob treba da se okonča".

"Rusi moraju da smanje rizik za civilno stanovništvo pored onoga što se već dogodilo. To je nešto što nosi teške, teške posledice", rekao je Price.

On je naveo da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici takođe nastaviti da povećavaju sankcije Moskvi zbog njenih agresivnih akcija, upozoravajući da "ako [ruski predsednik Vladimir] Putin nastavi da eskalira, mi ćemo takođe eskalirati naš odgovor".

Dodao je da Zapad mora da zadrži diplomatski put "otvorenim i živim", iako je malo verovatno da će diplomatija uspeti pod "prisilnim uslovima kada Rusija nastavlja napade.

"Ono što treba da vidimo je deeskalacija koja predstavlja prekid ovih neprijateljstava i povlačenje ruskih snaga", rekao je Price.

XS
SM
MD
LG