Dostupni linkovi

Zelenski traži od NATO da uvede zonu zabrane letova


Neophodno je bar prestati sa bombardovanjem ljudi, samo zaustavite bombardovanje i onda možemo sesti za pregovarački sto: Volodimir Zelenski
Neophodno je bar prestati sa bombardovanjem ljudi, samo zaustavite bombardovanje i onda možemo sesti za pregovarački sto: Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) izjavio je 1. marta da Rusija mora da prestane da bombarduje ukrajinske gradove pre nego što bi mogli da počnu značajni pregovori o prekidu vatre, pošto je prva runda pregovora ove nedelje donela slab napredak.

Govoreći u zajedničkom intervjuu Rojtersu i Si-En-Enu u dobro čuvanom vladinom kompleksu, Zelenski je pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letova kako bi zaustavile ruske vazdušne snage, rekavši da bi to bila preventivna mera i da ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti ukrajinsku prestonicu dok ruske snage napreduju, takođe je rekao da će Ukrajina zahtevati pravno obavezujuće bezbednosne garancije ako NATO zatvori vrata izgledima Ukrajine za članstvo.

Izlažući svoje uslove za dalje razgovore sa Rusijom, Zelenski je rekao: „Neophodno je bar prestati sa bombardovanjem ljudi, samo zaustavite bombardovanje i onda možemo sesti za pregovarački sto.”

Upravo dok je govorio, pojavila se vest da je ruska raketa pogodila TV toranj u blizini spomen-obeležja holokausta u ukrajinskoj prestonici, pri čemu je poginulo najmanje pet ljudi.

Ranije u utorak, projektili su pogodili srce grada Harkova na istoku zemlje.

Ako ne NATO, onda garancije

Ukrajina je primila pošiljke oružja od članica NATO, u okviru pomoći tokom vojne invazije punog obima koju su pokrenule ruske snage prošle nedelje, dok je Zapad takođe uveo snažne sankcije ruskoj ekonomiji.

Ali Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini više, uključujući uvođenje zone zabranjenog leta.

„Ne radi se o uvlačenju zemalja NATO u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat i definitivno ne Ukrajina, već Rusija – vodi se rat velikih razmera“, rekao je Zelenski.

On je, međutim, rekao da mu je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) lično preneo da sada nije vreme za uvođenje takve mere.

Ukrajina je vršila pritisak na NATO da ubrza svoj ulazak, potez kojem se Rusija žestoko protivi i koji se navodi kao jedan od razloga Moskve za pokretanje kampanje.

„Naši partneri, ako nisu spremni da uzmu Ukrajinu u NATO... zato što Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO, treba da razrade zajedničke bezbednosne garancije za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.

„To znači da imamo svoj teritorijalni integritet, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susedima, da smo potpuno bezbedni, a garanti koji nam daju sigurnost to garantuju zakonski.

Četrdesetčetvorogodišnji predsednik je bio neobrijan i nosio je jednostavnu kaki majicu, pantalone i borbene čizme za intervju, koji je održan u zgradi koju je strogo čuvala vojska.

Borite se do kraja

Rusija nije postigla brze rane uspehe ili zauzela velike gradove u, kako kaže, specijalnoj vojnoj operaciji demilitarizacije i „denacifikacije“ Ukrajine.

Dok je Ukrajina stajala sama na bojnom polju, pritiskala je Evropu da prizna da je njena sopstvena bezbednost povezana sa sigurnošću Zapada.

„Veoma je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO... i tamo ćete se suočiti sa istim pitanjem“, rekao je Zelenski.

On je izrazio žaljenje što su Evropa i Sjedinjene Države ignorisale molbe Kijeva za preventivne sankcije pre početka rata, ali je pozdravio uticaj koji sada imaju na Rusiju.

Zelenski je rekao da su saveznici Ukrajine ponudili finansijska sredstva za njenu podršku tokom rata, ali ih je pozvao da deluju brzo.

Ukrajinski predsednik je ostao u Kijevu kako bi ujedinio građane svoje zemlje protiv ruske invazije, koja traje već šest dana. Zelenski svakodnevno objavljujr video snimke na društvenim mrežama, uveravajući stanovništvo da ni on, ni njegova porodica ni najbliži zvaničnici nisu otišli.

XS
SM
MD
LG