Dostupni linkovi

Hrvatska šalje oružje u Ukrajinu i apelira na Rusiju da prekine rat 


Hrvatski premijer Andrej Plenković 
Hrvatski premijer Andrej Plenković 

Hrvatska je odlučila poslati vojnu opremu i oružje Ukrajini u vrijednosti od 16,5 milijuna eura i zatvoriti svoj zračni prostor za ruske aviokompanije, odlučeno je na izvanrednoj sjednici Vlade u ponedeljak, 28. februara.

Premijer Andrej Planković pozvao je Rusiju i ruski narod da prekine agresiju na Ukrajinu i vrati se dijalogu.

"Hrvatska je još jednom pokazala svoje veliko srce i principijelnost, i pokazala je da se ne da impresionirati kada su u pitanju ljudske vrijednosti – humanost, solidarnost, pravda i obrana slobode", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković na izvanrednoj sjednici Vlade na kojoj je donesen niz odluka uz krizu u Ukrajini, među kojima je i slanje vojne opreme Ukrajini i zatvaranje hrvatskog zračnog prostora za ruske aviokompanije.

"Za Hrvatsku dileme nema. Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode. A Rusiju, osobito ruski narod, pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod koji je već izazvao previše nedužnih žrtava i ogromna razaranja, i da se vrati politici razuma i dijaloga", poručio je hrvatski premijer.

Ukrajini će biti poslano vojne zaštitne opreme i pješačkog naoružanja u vrijednosti od 124 milijuna kuna (oko 16,5 milijuna eura).

"Tom se opremom može opremiti četiri brigade", kazao je ministar obrane Mario Banožić i pojasnio da se među ostalom radi o puškomitraljezima i mitraljezima u kalibru kojeg je Ukrajina zatražila.

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Ankica Džamić ostat će kao jedna od sedam veleposlanika Europske unije (EU) u Kijevu dokle god bude trebalo "kao snažna politička poruka Ukrajini".

Već djeluje Međuresorna radna skupina za koordiniranje humanitarne pomoći, prihvata i zbrinjavanja stanovništva iz Ukrajine. Vodi je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Neke procjene govore o mogućnosti da skoro četiri milijuna ljudi prijeđe na teritorij EU kao izbjeglice. U tom kontekstu ne treba zaboraviti ni interno raseljene osobe, za koje se procjenjuje da mogu doseći brojku i do osam milijuna ljudi", kazao je Božinović.

Do 28. februara ujutro u Hrvatsku je ušlo 190 izbjeglica iz Ukrajine, jedanaest je u državnom smještaju u motelu "Plitvice" pored Zagreba, a ostali u privatnom aranžmanu.

Pored "Plitvica", u funkciji je prihvatni centar u Osijeku, što ukupno za sada čini 2.000 ležajeva, a pripremi je i treći prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama. U četvrtak se očekuje odluka na razini Europske unije o ujednačenom tretmanu ukrajinskih državljana unutar Unije i njihovom uključivanju u tržište rada, najavio je Božinović.

Iako je Europska središnja banka upozorila da i hrvatska filijala Sberbank koja zauzima oko 2,3 posto tržišta, "propada ili da će vjerojatno propasti", i sljedećih 48 sati su joj isplate ograničene na nešto ispod 1.000 kuna (nešto više od 130 eura), ministar financija Zdravko Marić je optimističan.

"Ono na čemu mi radimo proteklih dana i noći i na čemu ćemo inzistirati jest da se Hrvatskoj da šansa i da se izborimo za mogućnost sanacije Sberbank Hrvatska. Do sada je u povijesti Republike Hrvatske provedeno sedam sanacija i sve su bile uspješne", kazao je Marić.

Ako do toga ne dođe, "velika većina" od oko 70.000 štediša Sberbanka Hrvatska je u sustavu osiguranja depozita do visine 100.000 odnosno 130.000 eura, za što je osiguran novac u hrvatskom državnom proračunu, pojasnio je ministar.

XS
SM
MD
LG