Dostupni linkovi

EU isporučuje oružje Ukrajini, zabranjuje letove i neke ruske medije


Predsednca Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednca Evropske komisije Ursula von der Leyen

Prvi put u istoriji Evropska unija (EU) će snabdevati oružjem zemlju koja nije članica.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU će na današnjem sastanku, prema najavi, odobriti predlog visokog predstavnika za zajedničku spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Josepa Borella da se ukrajinske oružane snage pomognu vojnom opremom.

U predlog spada vatreno oružje za ukrajinsku vojsku i hitne potrebne zalihe poput goriva i medicinske opreme.

Pored ovog, predsednca Evropske komisije Ursula von der Leyen je potvrdila da je EU odlučila da u sankcije zbog napada na Ukrajinu uvrsti i ruske medije, letelice ali i režim bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Predsednica Komisije je najavila da neće više biti dozvoljeni nikakvi ruski letovi.

“Predlažemo zabranu svih letelica u ruskom vlasništvu, ruskih registrovanih ili pod ruskom kontrolom. Ove letelice više neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU. Ovo će se odnositi na svaki avion u vlasništvu, iznajmljivanju ili na drugi način pod kontrolom ruskog pravnog ili fizičkog lica. Dakle, dozvolite mi da budem vrlo jasna - naš vazdušni prostor biće zatvoren za svaki ruski avion – a to uključuje i privatne avione oligarha”, poručila je von der Leyen.

Ona je potvrdila da će takođe zabraniti medije koji promovišu zvaničnu politiku Kremlja. Na evropskoj teritoriji biće zabranjeni mediji poput Russia Today i Sputnika, kao i, kako su naveli, njihove podružnice.

Ursula von der Leyen se obratila novinarima zajedno sa šefom evropske diplomatije Josepom Borellom uoči sastanka ministara inostranih poslova EU koji će na virtuelnom okupljanju da usvoje sankcije koje su usaglašene noć prije, a odnose se na izbacivanje nekih banaka iz SWIFT sistema.

Vecerašnjim sastankom će predsedavati Josep Borell koji je poručio da Evropska unija ispunila sve zaheteve koje je izneo ukrajinski ministara inostranih poslova Dmitro Kuleba.

"Tražili ste SWIFT i oružje, a mi sada ispunjavamo vaša oba zahteva”, poručio je Josep Borell.

Četiri dana traje invazija Rusije na Ukrajinu. Borbe se vode u nekoliko gradova. Prema procjeni UN-a više od 368.000 osoba napustilo je Ukrajinu, a Ukrajina je saopštila da je od početka ruske invazije ubijeno više od 200 civila, a da je ranjeno preko 1.100 ljudi.

XS
SM
MD
LG