Dostupni linkovi

SAD, EU i Britanija izbacuju neke ruske banke iz SWIFT sistema


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Grupa zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i Velikom Britanijo složila se da blokira pristup "odabranim" ruskim bankama finansijskom sistemu SWIFT i uvede "restriktivne" mjere protiv ruske Centralne banke kako bi kaznila Kremlj za invazija na Ukrajinu.

Visoki zvaničnik američke administracije upozorio je da će mjere, među najstrožim do sada najavljenim protiv Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu, probiti rusku finansijsku odbranu izgrađenu u proteklih osam godina i poslati rusku rublju u "slobodni pad".

Sankcije su zajedno najavile Sjedinjene Države i EU kasno 26. februara, a dolaze nakon što se napad Rusije na Ukrajinu proteže već četvrti dan.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će sankcije "osigurati da ove [ruske] banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i da naštete njihovoj sposobnosti da posluju globalno".

U zajedničkoj izjavi u kojoj su najavljivane mjere, grupa zemalja, koja uključuje i Francusku, Njemačku, Italiju i Kanadu, nije rečeno na koje će se ruske odnositi zabrana, ali je von der Leyen rekla da bi se moglo dodati još banaka.

"Obavezujemo se da ćemo osigurati da određeni broj ruskih banaka bude uklonjen iz SWIFT-a", rekla je von der Leyen u izjavi.

Grupa će ostaviti neke ruske banke povezane sa SWIFT-om kako bi platili izvoz ruske nafte i gasa. Rusija je najveći dobavljač energije za Evropu.

SWIFT je sistem prekograničnih plaćanja koji se koristi u više od 200 zemalja.

Ruske banke bi mogle pokušati koristiti druge mreže i sisteme plaćanja, uključujući aplikacije za razmjenu poruka ili e-poštu, preko zemalja koje nisu uključene u sankcije, ali to bi bilo daleko manje sigurno i neefikasno. To bi također dovelo do visokih troškova transakcija.

Von der Leyen je rekla da će mjere usmjerene protiv ruske centralne banke paralizirati njenu imovinu i onemogućiti Centralnoj banci da likvidira svoju imovinu.

Visoki američki zvaničnik rekao je da će ti potezi spriječiti rusku centralnu banku da proda svojih 630 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi zapadnim zemljama i da će vjerovatno dovesti rublju do "slobodnog pada”. Uticaj će se odmah osjetiti, rekao je zvaničnik.

Ruska centralna banka je navodno prodala pet milijardi dolara deviznih rezervi 24. februara kako bi zaštitila rublju, koja je naglo pala na rekordno nizak nivo nakon vijesti o invaziji.

Ukrajina je pozivala Zapad da isključi Rusiju iz SWIFT-a i uvede druge sankcije kako bi izvršio pritisak na Kremlj da prekine napade.

Zelenski podržava tursko-azerbejdžansku inicijativu o pregovorima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

XS
SM
MD
LG