Dostupni linkovi

Ruski oligarh Abramovič prepušta kontrolu nad fubalskim klubom Chelsea


Roman Abramovič
Roman Abramovič

Vlasnik fudbalskog kluba Chelsea Roman Abramovič neočekivano je predao "upravljanje i brigu" o klubu britanske Premijer lige svojim dobrotvornim povjerenicima, objavio je ruski milijarder.

Abramovič, koji je kupio tim 2003. godine, najavio je taj potez 26. februara nakon što je član britanskog parlamenta pozvao Rusa da preda klub zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Abramovič u svojoj izjavi nije spomenuo rat.

Abramovič će i dalje biti vlasnik kluba, ali će kontrola nad aktivnostima ići na povjerenike.

“Tokom mog skoro 20-godišnjeg vlasništva nad Chelsea FC, uvijek sam gledao na svoju ulogu kao čuvara kluba, čiji je posao osigurati da budemo uspješni koliko možemo biti danas, kao i da gradimo za budućnost,” navodi se između ostalog u saopštenju.

"Uvijek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba. Ostajem privržen ovim vrijednostima. Zato danas dajem povjerenicima dobrotvorne fondacije Chelsea upravljanje i brigu o Chelsea FC", dodaje se u saopštenju.

“Vjerujem da su trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača.”

Finansijski stručnjaci rekli su za novine The Times da bi se fudbalski klub mogao suočiti s bankrotom ako bi britanska vlada uvela sankcije Abramoviču.

Britanija je zauzela čvrst stav protiv Rusije i uvela stroge sankcije za nekoliko pravnih lica i pojedinaca i rekla je da se priprema na još kako se invazija Moskve na Ukrajinu nastavlja.

Još jedna besana noć pred Ukrajinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Britanija, a posebno London, je dugo bila omiljena lokacija za nastanjivanje i kupovinu imovine ruskih preduzeća i bogatih pojedinaca.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opštu mobilizaciju. Borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumy, Mariupolj, Odesu.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zemlje kontinuirano uvode nove sankcije Rusiji.vSankcije uvedene i za Vladimira Putina i Sergeja Lavrova. Putin je pred invaziju priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG