Dostupni linkovi

Ruski predsjednik naredio vojnu operaciju protiv Ukrajine


Vladimir Putin na sastanku Vijeća sigurnosti, Moskva 21. februar 2022.
Vladimir Putin na sastanku Vijeća sigurnosti, Moskva 21. februar 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli".

Rekao je da je napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini - tvrdnja za koju SAD ocjenjuje da ruski predsjednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju.

U televizijskom obraćanju, Putin je optužio SAD i njegove saveznike da ignorišu zahtjev Rusije da spriječi ulazak Ukrajine u NATO i da Moskvi ponudi sigurnosne garancije.

On je rekao da Rusija nema namjeru da okupira Ukrajinu, ali da će krenuti da je "demilitarizuje" i privede pravdi one koji su počinili zločine.

Dok je Putin govorio pred zoru, čule su se velike eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi i drugim gradovima širom Ukrajine.

Američki predsjednik Joe Biden je u pisanoj izjavi osudio "neisprovocirani i neopravdani napad" na Ukrajinu i obećao da će SAD i njihovi saveznici "pozvati Rusiju na odgovornost".

Biden je rekao da planira razgovarati s Amerikancima u četvrtak nakon sastanka lidera Grupe sedam. Očekuje se da će u četvrtak biti objavljene dodatne sankcije Rusiji.

Puna ruska invazija mogla bi uzrokovati ogroman broj žrtava i srušiti demokratski izabranu vladu Ukrajine, dok bi posljedice sukoba i rezultirajućih sankcija nametnutih Rusiji mogle odjeknuti širom svijeta, uticati na snabdijevanje energijom u Evropi, potresti globalna finansijska tržišta i ugroziti posthladnoratovsku ravnotežu na kontinentu.

Dok je pokrenuo vojnu akciju, Putin je izdao oštro upozorenje drugim zemljama da se ne miješaju.

"Imam nekoliko riječi za one koji bi mogli osjetiti iskušenje da se miješaju u tekući razvoj događaja: ko god pokuša da nas spriječi, a kamoli da stvori prijetnje za našu zemlju i njen narod, mora znati da će ruski odgovor biti hitan i dovesti do posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli", rekao je.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike da "odmah odlože oružje i odu kući".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u cijeloj zemlji.

"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na naše graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski u obraćanju. "Uvodimo ratno stanje u cijeloj našoj zemlji."

Pozvao je građane da "ostanu kod kuće" usred vojnih akcija i da život nastave "bez panike".

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG