Dostupni linkovi

Predsjednik Zelenski izjavio da granice Ukrajine ostaju iste


Volodymir Zelensky
Volodymir Zelensky

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) izjavio je da će međunarodne granice njegove zemlje ostati takve kakve jesu, te naveo kako su ruski potez kršenje integriteta i suvereniteta teritorije Ukrajine.

On je to rekao nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio Ministarstvu odbrane da pošalje vojsku u regije u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti koje podržava Moskva. Putin je taj dekret objavio rano u utorak po moskovskom vremenu.

"Nećemo nikome ništa dati", poručio je ukrajinski predsjednik nakon Putinove odluke, naglašavajući da je Ukrajina i dalje "zagovornik političkog i diplomatskog dogovora."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja želi mir i poručio: "Čekamo jasne i učinkovite korake podrške naših partnera."

"Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo odmah odgovoriti. Predsjednik Biden uskoro će izdati izvršnu uredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i financiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvane DPR (Donjecku Narodnu Republiku) i LPR ( Luganjsku Narodnu Republiku) regije Ukrajine", saopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je prenio kako "Ujedinjeni narodi, u skladu s relevantnim rezolucijama Opće skupštine, i dalje u potpunosti podržavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njezinih međunarodno priznatih granica".

"Priznavanje dvaju separatističkih teritorija u Ukrajini je očito kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, misleći na mirovne sporazume koji pokrivaju istočnu Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je osudio odluku Rusije.

"To dodatno potkopava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, nagriza napore za rješavanje sukoba i krši sporazume iz Minska, čiji je Rusija stranka", naveo je Stoltenberg.

Putin je prije dekreta o slanju ruskih trupa potpisao dekrete o priznanju nezavisnosti "Donjecke Narodne Republike" i "Luganjske Narodne Republike". Nije jasno kolika je veličina snaga koje je Putin poslao i kada će preći granicu s Ukrajinom. Kaže se da će ruska vojska ući kako bi "održala mir".

Separatisti tvrde da polažu pravo na kompletan Donjeck i Lugansk, međutim kontrolišu samo oko polovice ove dvije istočne ukrajinske regije.

Kijev i zapadni čelnici sedmicama su upozoravali da bi ruski vojni napad na Ukrajinu mogao biti neizbježan, jer da je više od 150.000 ruskih vojnika okupljeno u blizini rusko-ukrajinske granice.

Inače, separatistički lideri u Lugansku i Donjecku su najavili 18. februara masovnu evakuaciju u Rusiju. Kasnije su izdali naredbu o opštoj mobilizaciji muškaraca od 18 do 45 godina i zabranili muškarcima tih godina da napuštaju teritorije.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG