Dostupni linkovi

Biden kaže da je ruski napad na Ukrajinu i dalje mogućnost


Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju iz Bijele kuće o situaciju u Rusiji i Ukrajini, 15. februar 2022.
Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju iz Bijele kuće o situaciju u Rusiji i Ukrajini, 15. februar 2022.

Ruski napad na Ukrajinu “i dalje je veoma moguć”, ali bi ljudska cijena bila “ogromna” rekao je američki predsjednik Joe Biden.

U izjavi koja je prenošena na nacionalnoj televiziji Biden je rekao da su Sjedinjene Države spremne na odlučan odgovor.

Biden je tokom obraćanja pozvao Rusiju da se povuče sa ivice rata, te je također rekao da izvještaji da je Rusija povukla neke snage sa ukrajinske granice, nisu provjereni.

“Građanima Rusije: vi niste naši neprijatelji i ne vjerujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine”, rekao je Biden u izjavi iz Bijele kuće.

Biden je također rekao da Sjedinjene Države ne traže “direktnu konfrontaciju sa Rusijom” ali da će, ako Rusija napadne Amerikance u Ukrajini “odgovoriti snažno.”

Američki predsjednik također je dodao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a spremni za sve što se dogodi i da će Rusija platiti visoku ekonomsku cijenu ako Moskva pokrene invaziju.

Rekao je da ruski napad na Ukrajinu ostaje mogućnost i da Sjedinjene Države još nisu potvrdile izvještaje da su se neke ruske snage udaljile od ukrajinske granice.

“Spremni smo da odlučno odgovorimo na ruski napad na Ukrajinu, što ostaje velika mogućnost”, rekao je američki predsjednik.

Ranije 15. februara rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da se dio trupa u ruskim vojnim okruzima u susjedstvu Ukrajine vraća u svoje baze nakon završetka vježbi.

Pročitajte i ovo:

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije.

Iako je Moskva porekla da je ikada planirala napad na Ukrajinu, zahtijevala je pravno obavezujuće garancije od Sjedinjenih Država i Sjevernoatlantskog saveza da Kijevu neće biti dopušteno da se pridruži tom vojnom bloku. Washington i Brisel dosad su odbijali dati takva obećanja.

Izvor: Reuters, BBC
Gomilanje vojske i vojne opreme na granicama Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
XS
SM
MD
LG