Dostupni linkovi

Musk prodao dionice Tesle nakon ankete na Twitteru


Elon Musk

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je oko 5 milijardi dolara (3,7 milijardi funti) vrijednosti dionica kompanije, samo nekoliko dana nakon što je anketirao svojih 63 miliona pratilaca na Twitteru o prodaji 10 posto svog udjela.

Dionice kompanije pale su za oko 16 posto u dva dana nakon što je anketa izašla.

Tesla je najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu, čija vrijednost na berzi iznosi više od milijardu dolara.

Muskov trust prodao je skoro 3,6 miliona dionica Tesle, u vrijednosti od oko četiri milijarde dolara.

Također je prodao još 934.000 dionica za oko 1,1 milijardu dolara nakon što je iskoristio opcije za sticanje skoro 2,2 miliona dionica, navodi se u podnescima američkom berzanskom regulatoru.

Dokumenti su pokazali da je prodaja oko petine dionica obavljena na osnovu unaprijed dogovorenog plana trgovanja postavljenog u septembru, mnogo prije nego što je Musk na društvenim mrežama tokom vikenda objavio da je prodao neke od njegovih dionica.

Međutim, regulatorni podnesci su također pokazali da prodaja ostatka dionica nije bila zakazana.

Prodaja iznosi oko tri posto Muskovog ukupnog vlasništva u Tesli, iako nije potvrđeno da li je prodaja povezana s njegovom anketom na Twitteru tokom vikenda ili namjerava povećati daljnju prodaju.

Musk je u subotu objavio anketu tražeći od svojih sljedbenika da glasaju o tome da li bi trebao prodati dio svog udjela u Tesli kako bi ispunio svoje porezne obaveze.

„U poslednje vreme mnogo se pravi od nerealizovanih dobitaka koji su sredstvo za izbegavanje poreza, pa predlažem da prodam 10 posto mojih Teslinih akcija“, napisao je na Twitteru.

"Ja ću se pridržavati rezultata ove ankete, kako god da ide".

Anketa je privukla više od 3,5 miliona glasova, pri čemu je skoro 58 posto glasalo za prodaju akcija.

Musk je šutio o bilo kakvoj prodaji dionica od svoje ankete na Twitteru.

Musk je također naglasio da ga Tesla ne plaća u gotovini: "Ja imam samo dionice, tako da je jedini način da lično platim poreze je da prodam dionice".

U sklopu posljednje transakcije koristio je dioničke opcije koje mu je proizvođač automobila dodijelio 2012. godine kao dio svog platnog paketa.

Takve transakcije pokreću poreze na prihod, koji se obično namiruju novcem prikupljenim od trenutne prodaje nekih novostečenih dionica.

To je bila njegova prva prodaja dionica od 2016. godine, kada je posljednji put iskoristio opcije dionica. U to vrijeme je također prodao neke od dionica kako bi pokrio račun poreza na dohodak od blizu 600 miliona dolara.

Izgledi za većom prodajom mogli bi "definitivno uplašiti" neke trgovce i uticati na cijenu Teslinih dionica, rekao je Oriano Lizza, premium trgovac u brokerskoj kući CMC Markets.

On je za Reuters rekao da će Musk "želeti da zaštiti dionice u određenoj mjeri i da neće htjeti da ljudi trče na vrata".

Musk je najbogatija osoba na svijetu, s ličnim bogatstvom procijenjenim na više od 280 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG