Dostupni linkovi

NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu, izjavio je 7. februara generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Konačna odluka o tome nije donesena, ali postoji proces koji se trenutno odvija u NATO-u”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o vojnom pojačanju na sljedećem sastanku 16. i 17. februara.

Zapadne vlade su pozvale Moskvu da povuče trupe sa ukrajinskih granica, posebno ukoliko Rusija želi da vidi manje raspoređivanja snaga u istočnim državama saveznicama NATO-a, dodaje Reuters.

“Ako Rusija zaista želi manje NATO trupa blizu granica, dobijaju suprotno”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s poljskim predsednikom Andrzejom Dudom, referirajući se na odgovor NATO-a da rasporedi snage nakon moskovske aneksije Krima 2014. godine.

Stoltenberg je odbacio zahtjeve Rusije i Kine za zaustavljanje procesa proširenja Alijanse, ocijenivši to "pokušajem da se suverenim nacijama uskrati pravo na vlastite izbore".

Zapad kaže da je Rusija okupila više od 100.000 vojnika na granici. Sumnja se da bi to moglo biti uvod u invaziju na Ukrajinu.

Rusija poriče da planira invaziju, ali je tražila široke sigurnosne garancije koje uključuju da Ukrajina nikada ne postane članica NATO saveza.

Njemačka je 7. februara najavila kako će poslati do 350 dodatnih vojnika u Litvaniju kao pojačanje za tamošnju borbenu grupu NATO-a.

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht izjavila je da će dodatne trupe biti raspoređene od 14. februara.

NATO trenutno ima trupe koje rotiraju u istočnoj Evropi. Četiri borbene jedinice, sa oko 5.000 vojnika, raspoređene su u Poljskoj, Litvaniji, Latviji i Estoniji.

XS
SM
MD
LG