Dostupni linkovi

Vlast u Hrvatskoj ne želi istopolne parove za udomitelje


Lijeva oporba i nevladine udruge najavljuju da će zatražiti ocjenu ustavnosti usvojenog zakona (ilustrativna fotografija)

Usprkos pozitivnoj praksi i odlukama Ustavnog i Visokog upravnog suda, istospolne obitelji nisu uvrštene u definiciju udomiteljske obitelji u novom Zakonu o udomiteljstvu u Hrvatskoj.

”Ovo je poruka LGBT zajednici da su građani drugog reda”, kaže povodom donošenja novog Zakona o udomiteljstvu koordinator udruge “Dugine obitelji” Daniel Martinović.

Zakon je Hrvatski sabor usvojio u paketu socijalnih zakona 28. siječnja 2022.

Iako su u 2021. godini dva nova istospolna para dobila dozvolu za udomiteljstvo, i iako su i Visoki upravni sud i - kao kruna – Ustavni sud Hrvatske dali za pravo istospolnim parovima u njihovoj borbi za pravo na usvajanje, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) se na sve to oglušila.

“To nije učinjeno, iako bi to bio najbolji način da budemo sigurni da će nadležna tijela tumačiti i primjenjivati odredbe Zakona o udomiteljstvu na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja”, pojašnjava Martinović.

“Ovo je poruka da se HDZ nije promijenio i da se ne mijenja, i da ne možemo očekivati da će ova Vlada, ma koliko za sebe govori da je progresivna i proeuropska, slijediti progresivnije politike”, zaključuje naš sugovornik.

Danijel Martinović smatra kako Vlada sve ignorira "da bi povlađivala ekstremnoj desnici ili religijskim strukturama”.
Danijel Martinović smatra kako Vlada sve ignorira "da bi povlađivala ekstremnoj desnici ili religijskim strukturama”.

Martinović podsjeća kako je i Europska unija (EU) nedavno donijela prvu strategiju za LGBT osobe, u kojoj su u jednom poglavlju izrijekom navedena obiteljska prava.

Navodi i kako je nedavno i Europski sud za ljudska prava donio još jednu presudu u kojoj je potvrdio da su obitelji s roditeljima istog spola također obitelji, i da zaslužuju punu pravnu zaštitu u Europskoj uniji.

“Ali eto – naša Vlada sve to – rekao bih – jako lako opet ignorira, zato da bi povlađivala ekstremnoj desnici ili religijskim strukturama”, procjenjuje Martinović.

Što vele u Vladi?

Resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odbacilo je amandmane nevladinih udruga i lijeve opozicije da se istospolne obitelji ugradi u definiciju udomiteljskih obitelji u novom zakonu.

Po njihovoj ocjeni, oni nisu prihvaćeni “zato što Ustavni sud Republike Hrvatske nije naložio izmjene Zakona o udomiteljstvu".

Sud je, kako su naveli, utvrdio da su nadležna tijela dužna tumačiti i primjenjivati odredbe Zakona o udomiteljstvu tako da se svim osobama pod jednakim uvjetima omogući sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

"Sukladno Odluci i Rješenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, ali i trenutnim postupanjima centara za socijalnu skrb o zahtjevima za obavljanje udomiteljstva, životni partneri imaju mogućnost baviti se udomiteljstvom”, stoji u obrazloženju Ministarstva.

Šta slijedi?

Nevladine udruge željele su uvrštavanje u tekst zakona, kako bi se onemogućilo ili bar otežalo dosadašnju praksu korak naprijed, dva koraka natrag u ostvarivanju prava istospolnih zajednica, odnosno – kako ih hrvatski zakon definira – životnih partnera.

Na primjer, iako su i Visoki upravni i Ustavni sud dali za pravo jednoj istospolnoj obitelji da udomljavanja i usvoji dijete, resorno Ministarstvo se žalilo na presudu Visokog upravnog suda s obrazloženjem “da je ne razumiju i da sumnjaju u način na koji je donesena.” Postupak je u toku.

U resornom Ministarstvu navode kako u Hrvatskoj "životni partneri imaju mogućnost baviti se udomiteljstvom". (na fotografiji sjedište Vlade Hrvatske u Zagrebu)
U resornom Ministarstvu navode kako u Hrvatskoj "životni partneri imaju mogućnost baviti se udomiteljstvom". (na fotografiji sjedište Vlade Hrvatske u Zagrebu)

U Ministarstvu najavljuju da će se novim zakonom “uz fleksibilizaciju uvjeta i povećanje naknada, povećati broj udomitelja, osigurati određen broj specijaliziranih udomitelja za djecu te postići regionalnu ravnomjernost udomiteljstva, poboljšati kvalitetu skrbi u udomiteljskim obiteljima kao i povećati broj djece u udomiteljskim obiteljima što ide u svrhu sprječavanja institucionalizacije”.

Lijeva oporba i nevladine udruge najavljuju da će zatražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Razlika između udomljavanja i posvajanja

Iako su početni koraci u procedure slični i u oba slučaja je u pitanju zaštita djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, postoji značajna razlika između udomljavanja i posvajanja.

Udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi za dijete u zamjenskoj, udomiteljskoj obitelji. Smještaj u udomiteljskoj obitelji može trajati dok se ne poprave prilike u djetetovoj primarnoj obitelji ili dok se ne donese odluka o nekom drugom obliku skrbi. Za udomiteljstvo se prima naknada, ovisno o dobi djeteta i potrebama, sklapa se i ugovor s Centrom za socijalnu skrb.

Posvojenje bračnom paru ili pojedincu omogućava roditeljski čin prema djetetu čiji su biološki roditelji sudskom odlukom lišeni roditeljskog prava

Hrvatska je 2014. godine donijela Zakon o životnom partnerstvu, koji omogućuje legalizaciju istospolne veze sa gotovo svim pravima kao i klasični brak, osim naziva.

Udruga “Dugine obitelji” postoji već desetak godina i okuplja životne partnere, druge istospolne parove i LGBTIQ pojedince koji imaju ili žele imati djecu. Udruga je formalizirala svoj status 2017. godine.

XS
SM
MD
LG