Dostupni linkovi

Vučić sa ruskim ambasadorom o krizi između Rusije i Ukrajine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su krizi između Rusije i Ukrajine, saopšteno je iz Predsedništva Srbije, bez više detalja.

“Dvojica sagovornika su razgovarali o situaciji na istoku Evrope i ambasador Bocan-Harčenko je obavestio predsednika Vučića o razgovorima koje Ruska Federacija vodi sa SAD i NATO”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije naveden stav predsednika Srbije o krizi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 27. januara da kriza između Rusije i Ukrajine utiče na Srbiju, pre svega, u oblasti energetske bezbednosti, cena energenata i globalnog tržišta hrane.

Brnabić je ipak rekla i da je Srbija bezbedna jer je aranžman oko kupovine gasa sa Rusijom dogovoren i on važi do maja.

Kriza između Rusije i Ukrajine počela je nagomilavanjem više od 100.000 ruskih vojnika, prema zapadnim obaveštajnim podacima, u blizini granice s Ukrajinom i održavanjem niz vojnih vežbi na kopnu i na moru.

To je izazvalo zabrinutost da se Rusija možda priprema za dalji upad u zemlju nakon što je ilegalno pripojila Krim od Ukrajine 2014. godine.

Moskva takođe podržava separatističke borce u tekućem ratu na istoku Ukrajine koji je od aprila 2014. odneo više od 13.200 života.

Kremlj, koji negira da planira ulazak u Ukrajinu, rekao je da NATO vidi kao bezbednosnu pretnju i zahteva pravne garancije da se zapadna vojna alijansa neće dalje širiti na istok, uključujući i susednu Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden uputio je pretnju 25. januara rekavši da će razmotriti lične sankcije Vladimiru Putinu u slučaju invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG