Dostupni linkovi

Parlamentarci i lideri EU odali posljednju počast Davidu Sassoliju


Francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom ceremonije odavanja počasti predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, Strazbur, 17. januara 2022.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom ceremonije odavanja počasti predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, Strazbur, 17. januara 2022.

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) i lideri Evropske unije (EU) odali su u ponedjeljak, 17. januara, u Strazburu poslednju počast Davidu Sassoliju, koji je preminuo prošle sedmice.

Sassoli je preminuo u 65 godini, neposredno pred kraj mandata predsjednika Evropskog parlamenta.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da je Sassoli bio "ponosni Evropljanin", potpuno okrenut drugima i vođen idealima "socijalne pravde i solidarnosti", prenijela je agencija Beta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji će u srijedu održati govor u Evropskom parlamentu, izjavio je da je imao "osjećaj divljenja prema čoveku rijetke dobronamjernosti".

Macron je pozdravio "vatrenog arhitektu evropske izgradnje" i podvukao posvećenost Sassolija dijalogu sa zemljama Balkana i južnog dijela Mediterana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja nije došla na ceremoniju jer bila u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, spomenula je u poruci upućenoj Parlamentu strast koju je Sassoli imao prema Evropi i demokraciji.

Bivši italijanski novinar i političar lijevog centra David Sassoli više od dvije sedmice bio je teško bolestan i otkazao je sve službene aktivnosti.

Sassoli je prošlog mjeseca primljen u bolnicu u Italiji zbog ozbiljne komplikacije s imunološkim sistemom.

Umro je u ranim jutarnjim satima 10. januara u bolnici u Avianu. U septembru je Sassoli prebačen u bolnicu u Strazburu gdje je liječen od teške upale pluća. Svoje političke dužnosti je nastavio u novembru.

Bivši televizijski spiker postao je predsjednik Evropskog parlamenta u julu 2019.

David Sassoli je napustio trodecenijsku karijeru u novinarstvu i postao član Evropskog parlamenta 2009. godine.

Bio je član progresivnog saveza socijalista i demokrata lijevog centra, druge po veličini grupacije u Parlamentu.

XS
SM
MD
LG