Dostupni linkovi

Država Crna Gora plaća optuženiku odštetu za uslove u pritvoru


Pritvoreni Ljubo Bigović
Pritvoreni Ljubo Bigović

Država Crna Gora i pritvorenik Ljubo Bigović su zaključili poravnanje povodom njegove tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (ESLJP) kojom se žalio na uslove pritvora i dužinu njegovog trajanja.

Bigović se nalazi u pritvoru kao jedan od optuženih koji se, između ostalog, terete i za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića u avgustu 2005.godine.

Maja 2011.godine su Bigović i još tri osobe su osuđeni na ukupno 120 godina zatvora zbog ubistva načelnika Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta Slavoljuba Šćekića. Policajac je ubijen je 30. avgusta 2005. godine na pragu svoje kuće, hicima iz automatske puške.

Crnogorski sudovi su do sada po toj optužnici donosili više od deset presuda, na različitim nivoima nadležnosti.

Ustavni sud je 2019 taj predmet vratio na ponovno odlučivanje zbog povrede prava na pravično suđenje, predmet se i dalje nalazi pred Apelacionim sudom, i postupak još uvijek nije okončan.

Povodom Bigovićeve tužbe ESLJP zbog uslova pritvora i njegovog trajanja, poravnanjem je usaglašeno da mu Vlada isplatiti odštetu od 1.800 eura, i plati troškova postupka u iznosu od 500 eura.

„Osim toga, državi Crnoj Gori je predočena i obaveza obezbjeđivanja hitnog premještaja podnosioca predstavke, iz ćelije u kojoj trenutno boravi, u ćeliju u kojoj uslovi odgovaraju onima u kojoj je boravio nakon avgusta 2009. godine“, saopštila je zastupnica Crne Gore pred tim sudom Valentina Pavličić.

Dodaje da je ESLJP odlučio da taj predmet izbriše sa svoje liste, i obavezao Crnu Goru da Bigovića premjesti u ćeliju u kojoj su odgovarajući uslovi, nakon što se uvjerio da je zaključeno prijateljsko poravnanje zasnovano na poštovanju ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG