Dostupni linkovi

Za ubistvo inspektora Šćekića 120 godina zatvora


Saša Boreta, jedan od nalogodavaca ubistva, ispred suda, 9. maj 2011
Saša Boreta, jedan od nalogodavaca ubistva, ispred suda, 9. maj 2011
Prema presudi Višeg suda, kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora, direktni izvršilac ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića je Milan Čila Šćekić koji je nedavno uhapšen u Holandiji i čije se izručenje u Crnu Goru očekuje.

U tom zločinu učestvovao je i Ljubo Vujadinović, a ubistvo je izvršeno po nalogu takođe osuđenih Saše Borete i Ljuba Bigovića. Oni su prema mišljenju sudskog vijeća podstakli Milana Šćekića i Ljuba Vujadinovića da likvidiraju inspektora Slavoljuba Šćekića u avgustu 2005 godine u blizini njegove kuće.
Nalobodavci ubistva Saša Boreta i Ljubo Bigović su željeli da prekinu istragu inspektora Šćekića o napadima eksplozivom na hotel Splendid u Bečićima.


Time su željeli da prekinu istragu inspektora Šćekića o napadima eksplozivom na hotel Splendid u Bečićima koja je vodila do Borete i Bigovića. Boreta, Bigović, Vujadinović i Alan Kožar su osuđeni i za napade na Splendid koje su prema presudi izvršili u tri navrata.

Sud je utvrdio da su postavljanjem eksploziva kod hotela Splendid, Bigović i Boreta željeli da natjeraju suvlasnike hotela da otkupe zemljište Nikole Borete koje se nalazi uz Splendid za 2,5 miliona eura.

Sud je ocjenio istinitim iskaz suvlasnika Splendida Žarka Radulovića koji je policiji i specijalnom tužilaštvu ukazao na tu okolnost, iako je naknadno u sudskom postupku rekao “da se stidi tih izjava i da je lupao gluposti”.

Da bi prekinuli policijsku istragu koju je vodio inspektor Šćekić, Boreta i Bigović su podstakli Vujadinovića i Milana Šćekića da likvidiraju inspektora i za to im obećali dva ferarija kao nagradu.

Porodica najavila žalbu


Ljubo Bigović ispred suda, 9. maj 2011
Tokom čitanja presude, optuženi Ljubo Bigović je tražio da izađe iz sudnice odakle su ga stražari izveli.

Komentarišući presudu od po 30 godina zatvora četvorici optuženih, sestra inspektora Slavoljuba Šćekića - Slava Šćekić je najavila žalbu jer je presuđeno samo dijelu onih koji su ubili njenog brata i na sudu se nisu našli pravi nalogodavci.

"Želim da obavjestim javnost da ubistvo mog brata nije u potpunosti rasvijetljeno. Na optuženičkoj klupi uopšte nije bilo nalogodavca. A zna se ko je nalogodavac, ko je moćan, ko naređuje ubistva ko god da mu zasmeta. Moj brat mu je zasmetao. Ubica je mogao biti bilo ko. Zna se ko drma ovom Crnom Gorom. Braća, da ne kažem ko su jer mogu da me tuže ili da me ubiju”, rekla je Slava Šćekić.

I branioci osuđenih su takođe najavili žalbu na presudu. Beogradski advokat Borivoje Borović je ocjenio da presuda predstavlja kako je rekao sumrak crnogorskog pravosuđa i najavio da će tražiti međunarodnu pravnu pomoć.

"Iako je ovo sudsko vijeće oslobodilo Ljuba Bigovića i Sašu Boretu za zločinačko udruživanje, tj da su organizovali kriminalnu grupu za vršenje teških krivičnih djela, ovo sudsko vijeće ipak nije imalo hrabrosti da donese
Bigovićev advokat Borivoje Borović ustvrdio je kako je presuda zasnovana samo na dva posredna dokaza, te najavio da će tražiti međunarodnu pomoć zbog kršenja prava okrivljenih.
oslobađajuću presudu, za ubistvo Slavoljuba Šćekića. Naime, dva dokaza na kojima se zasniva ova presuda su službene bilješke koje je sačinio specijalni tužilac u kabinetu, sam, bez prisustva zapisničara i advokata. I drugi dokaz je izjava zaštićenog svjedoka koji je u međuvremenu izgubio zaštitne mjere i učinio veći broj krivičnih djela i pobjegao sa teritorije Crne Gore, tako da mi advokati nijesmo imali priliku da ispitujemo zaštićenog svjedoka. Dakle nevjerevovatno, ali imamo samo dva posredna dokaza. Ja sam prinuđen da dam izjavu da ću zatražiti međunarodnu pomoć jer ovo je kršenje prava okrivljenih jer je Ljubo Bigović osuđen bez dokaza tako da nije imao pravično i fer suđenje
”, naveo je Borivoje Borović.

Advokat Dragoslav Ognjanović je takođe izrazio nezadovoljstvo presudom jer kako je rekao presuda se zasniva na posrednim i nepouzdanim dokazima.

"Svi optuženi su praktično oslobođeni za zločinačko udruživanje što je bio temelj tužilačkih nastojanja u ovom krivičnom postupku. Tim prije ostatak presude za mene je apsolutni pravni nonsens. Mislim da osuđujuća presuda koja se zasniva na iskazu Zorana Vlaovića zaštićenog svjedoka i Žarka Radulovića direktora Splendida predstavlja, hajde da kažem blago, pravno nasilje", rekao je Ognjanović.
XS
SM
MD
LG