Dostupni linkovi

Više od 1.500 zaraženih u Crnoj Gori, pooštrene epidemiološke mjere


COVID centar u Podgorici, 10. novembar 2021.
COVID centar u Podgorici, 10. novembar 2021.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pooštrilo je epidemiološke mjere uoči novogodišnjih praznika, pa će za novogodišnju noć ugostiteljski objekti raditi do jedan sat iza ponoći, a ostalih dana do 22 sata.

Pooštravaju se i uslovi za ulazak u Crnu Goru.

Od 2. januara trebaće dokaz da je osoba vakcinisana protiv korona virusa i da od druge doze nije prošlo više od šest mjeseci, ili da je osoba preboljela COVID-19, od čega je prošlo od 10 do 180 dana.

U oba slučaja, neophodan je i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati, saopštilo je Ministarstvo zdravlja 29. decembra.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez tih dokaza, ali uz 10 dana samoizolacije, koju je moguće prekinuti najranije tri dana posle negativnog PCR testa, navela je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Strožije epidemiološke mjere koje se uvode za ulazak u ugostiteljske, trgovačke i druge objekte će važiti od 30. decembra do 12.januara.

Za sve je obavezna COVID potvrda koja podrazumijeva da osoba ima negativan PCR test, da je vakcinisana duplom dozom ili da je preboljela COVID-19.

Iako je prije samo osam dana Ministarstvo zdravlja ublažilo epidemiološke mjere i omogućilo privatne proslave, današnjim mjerama su one ponovo zabranjene, kao i rad dječijih igraonica i teretana.

U tržnim i poslovnim centrima površine veće od hiljadu kvadrata je dozvoljeno prisustvo jedne osobe na deset kvadratnih metara.

Isti propis važi i za vjerske objekte.

Uz potvrde su dozvoljene posjete ustanovama kulture, a u otvorenim sportskim objektima je tokom takmičenja omogućeno prisustvo gledalaca na četvrtini ukupnog broja sjedišta.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je izjavila da je zdravstvena struka predlagala oštrije mjere sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata u naredne dvije sedmice, ali da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića odlučila drugačije.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije želio na konferenciji za novinare da odgovori na pitanja da li je, i zašto, bio protiv mjera koje su predložili iz zdravstvenih institucija.

"To nije važno, Vlada odlučuje većinom glasova", kazao je Spajić i dodao "da je odluka bila teška, ali potrebna".

Ministar je rekao i da neće biti obeštećeni ugostitelji i hotelijeri koji su već uložili značajan novac u organizaciju novogodišnjih praznika, te da su nove mjere "izbalansirane tako da ugostitelji neće ući u crveno".

Tokom praznika će biti izgubljeno 30 do 50 miliona eura, poreza i akciza, kazao je Spajić.

Na pitanje kako iskontrolisati sve ugostiteljske i druge objekte tokom praznika, Spajić je ocijenio da postoji pogrešna percepcija da je kontrola mjera čarobni štapić kojim će se izbjeći infekcija.

"Mi ćemo zasigurno imati hiljade novih slučajeva i sjutra i preksutra, to je već sad neizbježno. Od nas samih zavisi kako ćemo poštovati mjere", kaže Spajić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je 29. decembra potvrđen korona virus kod 1.507 osoba, a od posljedica pandemije su preminule tri osobe.

Broj zaraženih je skoro tri puta veći nego samo tri dana ranije.

XS
SM
MD
LG