Dostupni linkovi

U Srbiji 1.167 novozaraženih koronom


Medicinska radnica sa zaštitnom maskom na vakcinalnom punktu u Beogradu, novembar 2021.
Medicinska radnica sa zaštitnom maskom na vakcinalnom punktu u Beogradu, novembar 2021.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.167 nova slučaja zaraženih korona virusom, a 31 osoba je preminula od posledica infekcije, saopšteno je 13. decembra na zvaničnom sajtu COVID19.rs.

Prema saopštenju Ministarstva zdravlja, u COVID bolnicama i na COVID odeljenjima trenutno se nalazi 2.963 pacijenata, od kojih je 168 na respiratorima.

Od početka pandemije je na korona virus u Srbiji bilo pozitivno 1.275.214 osoba, a od posledica infekcije je, prema zvaničnim podacima, preminulo 12.209 osoba.

Kon: Trećom dozom vakcine protiv omikron soja

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon rekao je 13. decembra za TV Prva da omikron soj još uvek nije otkriven u Srbiji, ali da je to samo pitanje vremena jer je taj soj primećen u susednim zemljama.

“Ono što je primećeno je da se ova varijanta (omikron, prim. aut.) lako prenosi, prenosi se kroz sve populacije, tako da se može očekivati kod decе“, rekao je Kon dodajući da još uvek nema podataka o smrtnosti od ove varijante virusa.

Kon je rekao da se efikasnost vakcine kod novog soja smanjila, ali da je vakcina i dalje efektivna kod onih koji su primili treću (buster) dozu.

On je dodao da broj zaraženih u Srbiji opada, ali da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

Kon je rekao da se uvođenje COVID propusnica dale rezultate i da medicinski deo Kriznog štaba nije odstupio od zahteva da one budu uvedene 24 sata.

XS
SM
MD
LG