Dostupni linkovi

Liga socijaldemokrata Vojvodine: Srbija da osudi Dodikovo opasno delovanje


Posebna sednica Skupštine Republike Srpske, 10. decembar 2021.
Posebna sednica Skupštine Republike Srpske, 10. decembar 2021.

Partija “Liga socijaldemokrata Vojvodine” navela je u saopštenju 13. decembra da zahteva od vlasti Republike Srbije, ali i čitave javnosti, da osudi opasno delovanje Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini.

“Poslednje odluke Skupštine Republike Srpske, kojima se otvoreno krši Dejtonski mirovni sporazum, veoma su opasne i ugrožavaju mir”, navodi se u saopštenju te stranke.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno telo ovog bh. entiteta, 10. decembra usvojila je informacije o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbednosti.

Prenos nekih od nadležnosti koje po Ustavu i Dejtonskom sporazumu pripadaju državi BiH - na Republiku Srpsku najavljivao je poslednjih meseci član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik, a nakon što je zakonom u BiH zabranjeno negiranje genocida.

Političari iz Republike Srpske su se, naime, usprotivili ovom zakonu, koji je nametnuo bivši viski predstavnik u BiH Valentin Inzko i krenuli sa blokadom rada državnih institucija BiH.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

U zajedničkoj izjavi ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU/Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH od 10. decembra navedeno je da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj dodatni korak ka eskalaciji.

Iz “Lige socijaldemokrata Vojvodine” sa saopštili i da je “nedopustivo ćutanje vlasti u Beogradu na procese koje sprovodi Milorad Dodik”.

Ovo je jedina politička stranka u Srbiji koja je kritički reagovala na odluke Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske.

“Srbija je potpisnik Mirovnog sporazuma u Dejtonu. Svaka podrška opasnim avanturama Milorada Dodika je opasna i za našu zemlju. Varaju se oni koji misle da destabilizacija BiH neće uticati i na Srbiju. Nestabilnost iz jedne zemlje veoma lako se prenosi na susedne“, navodi se u saopštenju i dodaje da „neodgovorni političari iz Srbije podržavaju opasne avanture Milorada Dodika, ali i srpskih nacionalista u Crnoj Gori“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. decembra, povodom dešavanja u Bosni i Hercegovini, da se Srbija "neće mešati u unutrašnje stvari drugih država".

"To znači puno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Srbija je i jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, to je naša politika koja se nije promenila u proteklih 26 godina", rekao je on.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je 10. decembra da Republika Srpska “ne preduzima ništa što bi značilo narušavanje Dejtonskog sporazuma” komentarišući zaključke posebne sednice Skupštine RS, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG