Dostupni linkovi

Civilni sektor i mediji u Srbiji traže izjašnjenje nadležnih o oceni FATF


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Grupa nevladinih organizacija i medija u Srbiji zatražila je od Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma da se "u što kraćem roku" izjasni o oceni Međunarodnog tela za sprečavanje pranja novca (FATF) da je prekršila ovlašćenja pri proveri poslovanja 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog sektora Srbije.

Od tog tela i Vlade Srbije su zatražili da objave ključne nalaze analize u kojoj je, kako se navodi, potvrđeno da organizacije i pojedinci sa spiska Uprave za sprečavanje pranja novca "posluju u skladu sa zakonom" i da se odazovu pozivu građanskog društva da o tome zajedno izveste komercijalne banke u Srbiji.

U zvaničnom izjašnjenju o ovom slučaju FATF je ocenio da "zahtevi bez osnovane sumnje (na pranje novca i finansiranje terorizma) nisu u skladu sa FATF standardima".

Taj zaključak su doneli prošlog meseca, nakon što su im se obratili predstavnici Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava zbog ovog slučaja, dok su prethodno u novembru 2020. godine eksperti UN-a saopštili da se boje se da Srbija zloupotrebljava svoja ovlašćenja kako bi dobila podatke o onima koji prate rad vlasti i da bi suzbila slobodu govora.


Grupa nevladinih organizacija i medija pozvala je Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma da preduzme "konkretne korake" i "sanira štetu" pričinjenu organizacijama i pojedincima koji su kako se navodi, "neprimereno targetirani".

"FATF je konstatovao da u izradi strateških analiza, finansijsko-obaveštajna tela, kakvo je Uprava za sprečavanje pranja novca, nemaju pravo da traže podatke od svojih obveznika, to jest komercijalnih banaka i da je u suprotnosti sa njihovim standardima da se podaci o konkretnim organizacijama i pojedincima prikupljaju bez osnova sumnje", naveli su iz civilnog sektora.

Saopštenje su potpisale Građanske inicijative, Business Info Group, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Centar za vladavinu prava, Nacionalna koalicija za decentralizaciju.


Među potpisnicima su i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Omladinski centar CK13, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, CANVAS, Libek, Fond za humanitarno pravo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za evropske politike, Balkanska istraživačka mreža BIRN, Trag fondacija i Novosadska novinarska škola.

Uprava za sprečavanje pranja novca, koja radi pod okriljem Ministarstva finansija Srbije, u julu 2020. godine je od banaka tražila finansijske podatke 20 pojedinaca i 37 nevladinih organizacija ili udruženja, a takav potez Uprave, ocenjen je od UN-a kao vrsta pritiska na deo javnosti koji ukazuje na korupciju u redovima vlasti, političku torturu ili kršenja ljudskih prava.


Na spisku Uprave našli su se novinari, urednici i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom: KRIK, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), kao i direktor CINS-a Branko Čečen i direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev.

Uprava se raspitivala i za magazin Nova ekonomija, Novosadsku novinarsku školu, kao i za dva najveća novinarska udruženja NUNS i UNS.

Od nevladinih organizacija se na meti Uprave nalaze one čiji predstavnici često kritikuju poteze aktuelne vlasti Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centar za vladavinu prava advokata Ivana Ninića, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Vojvođanski građanski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i drugi.

XS
SM
MD
LG