Dostupni linkovi

Vojna vežba 'Sajber Tesla 2021' u Srbiji, SAD i Mađarskoj


Od 2016. godine, vežba "Sajber Tesla" izvodi se jednom godišnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i američke države Ohajo u oblasti zaštite sajber prostora.
Od 2016. godine, vežba "Sajber Tesla" izvodi se jednom godišnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i američke države Ohajo u oblasti zaštite sajber prostora.

U kasarni u Gornjem Milanovcu u centralnoj Srbiji i na izdvojenim lokacijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Mađarskoj, počela je vojna vežba "Sajber Tesla 2021" (Cyber Tesla 2021) čija je tema odbrana od pretnji iz sajber prostora. Početak vojne vežbe objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije 7. decembra.

Od 2016. godine vežba "Sajber Tesla" izvodi se jednom godišnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i američke države Ohajo, u oblasti zaštite sajber prostora.

Ciljevi vežbe su, kako se navodi u saopštenju, izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom, u cilju zaštite informacionog prostora Srbije.

Na vežbi "Sajber Tesla" učestvuju i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice u Srbiji iz oblasti informacione bezbednosti, a ove godine su prvi put učešće uzeli i pripadnici vojske Mađarske, dodaje se u saopštenju ministarstva odbrane Srbije.

Kako je navedeno, pripadnici Vojske Srbije prošle nedelje učestvovali su na međunarodnom takmičenju timova za ofanzivna dejstva u sajber prostoru.

Na takmičenju, koje je organizovao trening-centar za obuku američke vojske i nacionalnih gardi Univerziteta Mičigen, vojnici iz Srbije osvojili su prvo mesto u konkurenciji 13 ekipa, navodi se u saopštenju.


Specijalne jedinice Vojske Srbije i Oružane snage SAD su od 8. do 26. novembra uvežbavale procedure koje se primenjuju u protivterorističkim operacijama u urbanoj sredini, na poligonu "Peskovi" kod Požarevca.

Vojska Srbije je u junu ove godine učestvovala i na vežbi "Slovensko bratstvo 2021", zajedno sa vojnicima iz Rusije i Belorusije, uprkos pozivima iz Evropske unije da Beograd uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.

Poziv EU se odnosi na odnos prema Rusiji i Belorusiji. Obe zemlje suočavaju se sa sankcijama Evropske unije zbog kršenja ljudskih prava i represije nad opozicionim političarima i kritičarima ta dva režima.

XS
SM
MD
LG