Dostupni linkovi

Ministar zdravlja Srbije: Ne zaletati se sa informacijama o omikron soju


Naučnici pokušavaju da otkriju da li je nova mutacija korona virusa otporna na vakcinu (ilustracija)
Naučnici pokušavaju da otkriju da li je nova mutacija korona virusa otporna na vakcinu (ilustracija)

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar pozvao je da se ne izlazi sa preuranjenim informacijama o omikronu, novom soju korona virusa.

Lončar je razgovarao sa šefom tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Datom Sidartom.

"Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod PRC testa, da li ga test detektuje i da li soj probija imunitet koji se do sada dobijao vakcinacijom", rekao je Lončar, za Radio televiziju Srbije (RTS).


Kako je naveo, "oni očekuju da u narednih desetak dana imaju dodatne informacije".

"Ne možete pre vremena da date informaciju dok ne prođe dovoljno vremena, i dok na određenom broju ljudi koji su se zarazili virusom ne vidite šta se dešavalo", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja Srbije apelovao je da se "ne zbunjuje narod".

"Dvadeset meseci traje ovo, ono što nam je pokazala korona je da ni one sojeve koji su bili poznati nismo u potpunosti savladali, da se ne zalećemo sa informacijama o novim sojevima koji su se tek pojavili", naveo je Lončar.

Omikron, nazvan po grčkom slovu, peti je soj kojeg je SZO označila da "izaziva zabrinutost". Delta soj virusa koji je postao najrasprostranjeniji na svetu je u istoj kategoriji. Omikron je otkriven u južnoj Africi, a svetske vlasti su sa uzbunom reagovale na pojavu nove varijante virusa.

Među onima koji su pooštrili graničnu kontrolu su EU, SAD i Velika Britanija, dok naučnici pokušavaju da otkriju da li je mutacija otporna na vakcinu.

XS
SM
MD
LG