Dostupni linkovi

Lajčak u Prištini: Ima prostora za napredak u dijalogu


Miroslav Lajčak (jun 2021. godine)
Miroslav Lajčak (jun 2021. godine)

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, ocenio je da ima prostora za napredak u dijalogu Kosova i Srbije, napominjući da je taj proces od strateškog značaja za celu EU.

Lajčak se 25. novembra sastao u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Lajčak je novinarima u Prištini rekao i da je bilo reči o eventualnom sastanku na visokom političkom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naveo je da EU očekuje da do ovog sastanka dodje do kraja godine.

Kako je rekao, nije važno samo da se zakaže ovaj sastanak već da se na njemu postignu i rezultati i podsetio da su se Kurti i Vučić do sada već dva puta sastajali ali da nije došlo do približavanja stavova.

"Ovog puta su naše ambicije drugačije i ne radi se samo o organizaciji sastanka, već da se dogovorimo oko rezultata", rekao je Lajčak.

Kako se navodi u saopšenju, predsednica Osmani je u razgovoru sa Lajčakom napomenula kako je Kosovo konstruktivno i posvećeno dijalogu sa Srbijom, te da je normalizacija odnosa dve strane važna za celi region.

Ona je ponovila da bi konačni sporazum između Kosova i Srbije trebao da rezultira međusobnim priznanjem.

Lajčak se prethodno 23. novembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, nakon čega je na svom Twiter nalogu napisao da je ostalo još mnogo toga da se pokrije.

Ova Lajčakova poseta Prištini i Beogradu dolazi nakon što je 16. novembra u Briselu održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih ekipa Kosova i Srbije Besnikom (Bislimi) Bisljimijem i Petrom Petkovićem.

Do trilateralnog sastanka nije došlo, jer je srpska strana insistirala na razgovoru o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), što je kosovska strana odbila, dok je Lajčak na kraju razgovora sa delegacijama poručio da je "krajnje vreme za pravi napredak" u dijalogu.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane. Do sada je potpisano preko 30 sporazuma, od kojih većina nije realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG