Dostupni linkovi

Predstavnički dom usvojio Bidenov predlog zakona o socijalnoj zaštiti i klimi


Glasanje je bilo odloženo nakon što je lider republikanske manjine, Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, čitave noći držao govor.
Glasanje je bilo odloženo nakon što je lider republikanske manjine, Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, čitave noći držao govor.

Zakonski predlog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena o izdvajanju 1.750 milijardi dolara za socijalnu zaštitu i borbu protiv klimatskih promena usvojen je 19. novembra u Predstavničkom domu i prosleđen Senatu, gde će se pregovori nastaviti.

Predstavnički dom usvojio je meru sa 220 glasova za i 213 protiv, a glasanje je bilo odloženo nakon što je lider republikanske manjine, Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, čitave noći držao govor.

Sudbina zakona je neizvesna u Senatu, gde su demokrate Džo Menčin i Kirsten Sinema, centristi, izrazili zabrinutost zbog cene i obima nekih programa.

Zakonski predlog je bio značajno smanjen u odnosu na prvobitni plan demokrata koji je predviđao izdvajanje čak 3.500 milijardi dolara, ali je cilj zakona i dalje se ulože milioni dolara u prosvetu, niže troškove zdravstvene zaštite i borbu protiv klimatskih promena.

Lider republikanaca Kevin Makarti protekle noći je govorio rekordnih osam i po sati, navodeći spisak republikanskih pritužbi - od kojih su se neke odnosile na zakon a neke ne - i povremeno nadvikivao sa demokratama u Predstavničkom domu koji su otvoreno izražavali neslaganje sa njegovim tvrdnjama.

Prema procenama kongresne Kancelarije za budžet, federalni budžetski deficit će se zbog zakona povećati za 367 milijardi u narednih 10 godina, ali bi novi prihodi, posle planiranih promena u prikupljanju poreza, mogli da do 2031. godine donesu u budžet 127 milijardi.

Bela kuća procenjuje da će promene u radu Poreske službe doneti 400 milijardi dolara dodatnih prihoda, a da će se zahvaljujući zakonu deficit smanjiti za 121 milijardu u narednih deset godina.

Kongres je ove nedelje usvojio zakon o obnovi infrastrukture, u vrednosti od 1.000 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG