Dostupni linkovi

Kongres SAD-a usvojio investicioni plan o infrastrukturama težak 1,2 milijardi dolara


Plan predviđa sredstva za nadogradnju autoputeva, cesta i mostova, te ostalih ključnih projekata (ilustrativna fotografija)
Plan predviđa sredstva za nadogradnju autoputeva, cesta i mostova, te ostalih ključnih projekata (ilustrativna fotografija)

Američki Kongres usvojio je veliki plan investicija u infrastrukturu koji je zatražio predsjednik Joe Biden i sada ostaje da ga potpiše kako bi mogao stupiti na snagu.

Usvajanje plana od 1.200 milijardi dolara u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa, predstavlja polovičnu pobjedu za Bidena jer nije uspio dobiti podršku za drugi plan investicija u socijalnoj i ekološkoj oblasti.

Biden je za prvi usvojeni plan dobio 228 glasova u Predstavničkom domu Kongresa, dok je bilo potrebno 218. Taj plan je dobio odobrenje dijela predstavnika opozicione Republikanske stranke.

Za drugi investicioni plan od 1.750 milijardi dolara namijenjen reviziji sistema socijalne zaštite i borbi protiv klimatskih promjena, nisu glasali neki predstavnici vladajuće Demokratske stranke, smatrajući da nije dovoljno precizan.

Biden, suočen sa padom popularnosti godinu dana prije parlamentarnih izbora na sredini svog predsjedničkog mandata, rekao je da bi o tom planu Kongres trebalo ponovo glasati najkasnije do 15. novembra.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG