Dostupni linkovi

Džaferović nakon sastanka sa Cholletom: Nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija BiH


Sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovali su, pred Cholleta i članova Predsjedništva i ambasador SAD u BiH Eric Nelson kao i Gabrijel Escobar zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD
Sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovali su, pred Cholleta i članova Predsjedništva i ambasador SAD u BiH Eric Nelson kao i Gabrijel Escobar zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD

Derek Chollet, savjetnik u američkom State Departmentu, održao je sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH). Šefik Džaferović, član Predsjedništva je novinarima nakon sastanka kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju posvećene BiH, i da podržavaju njen suverenitet i euroatlantski put. Milorad Dodik, član Predsjedništva je na odvojenoj konferenciji poručio da Republika Srpska (RS) nema nikakav plan o secesiji, te da poštuje pravni i ustavni okvir propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Imali smo sastanak sa prijateljima iz SAD podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet BiH i euroatlantski put. To je na sastanku bilo jasno po ko zna koji put", rekao je Džaferović.

On je nakon sastanka sa Derekom Cholletom rekao i to da se mora okončati blokada institucija.

"Ono što je bitno i važno je to da nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija. Ne smije da se dozvoli dalja blokada institucija. U okviru institucija treba da rješavamo sva pitanja koja se tiču evopskog puta, programa reformi i onoga što stoji ispred BiH", naveo je Džaferović u obraćanju novinarima u zgradi Predsjedništva BiH.

SAD ostaje posvećena BiH i BiH će nastaviti da radi sa prijateljima kako bi prevazišla krizu u kojoj se nalazi, zaključio je Džaferović.

Dodik negirao navodne planove o secesiji Republike Srpske

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, održao je odvojenu konferenciju za novinare nakon sastanka sa Cholletom, u Istočnom Sarajevu. Tu je naglasio kako očekuje od međunarodnog faktora da "poštuje i sprovodi Dejtonski mirovni sporazum".

"Republika Srpska (RS) uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet, ustavni poredak BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. RS poštuje pravni okvir i obaveze potpisane Dejtonom. Tako se i ponaša", rekao je Dodik.

On je istakao kako ovaj bh. entitet "nema nikakav plan o secesiji kako žele da im neki pripišu".

"Ali u RS se o tome priča, kao i u BiH, kao i u regionu. Ali nema plan da se provede politika otcjepljenja. Nastavit ćemo da se borimo za provođenje Ustava i Dejtona onako kako je on napisan i sastavljen", poručio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao kako postoje oni koji optužuju RS da "čini nešto suprotno Dejtonu".

"Rekao sam da je to bespotrebno i jedna vrsta bezobrazluka", kazao je.

Dodik je kazao da su predstavnici ovog bh. entiteta spremili informacije o kršenju Ustava BiH, a da RS čini sve da BiH vrati u ustavnu poziciju.

Sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovali su, pred Cholleta i članova Predsjedništva i ambasador SAD u BiH Eric Nelson kao i Gabrijel Escobar zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD

Derek Chollet, savjetnik u američkom State Departmentu, stigao je 15. novembra u službenu posjetu Sarajevu, kako bi potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

On će boraviti u BiH do 17. novembra, a pored poslova u Ambasadi SAD-a, razgovarao je sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, predstavnicima vjerskih zajednica i drugim funkcionerima.

Chollet je krajem aprila pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem opšteg dobra, saopšteno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

On je naveo i da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet je došao u BiH samo nekoliko dana nakon posjete Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Escobar za RSE: Dodikovu agendu ne podržava niko u regiji, uključujući i Srbiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:28 0:00
XS
SM
MD
LG