Dostupni linkovi

Petoro mrtvih u protestima u Sudanu protiv vojne vlade


Protesti u Kartumu u subotu, 13. novembra
Protesti u Kartumu u subotu, 13. novembra

Najmanje pet ljudi je stradalo. a nekoliko je ranjeno u subotu, 13. novembra, kada su sudanske bezbednosne snage ispalile bojevu municiju i suzavac da rasteraju demonstrante koji protestuju zbog učvršćivanja vojnih vlasti u zemlji.

Sukobi su izbili kada su hiljade prodemokratskih demonstranata ponovo izašli na ulice širom Sudana da protestuju zbog vojnog preuzimanja vlasti prošlog meseca.

Vojni puč je naišao na međunarodne kritike i masovne ulične proteste u glavnom gradu Kartumu i na drugim mestima u zemlji.

Bezbednosne snage su upotrebile bojevu municiju i suzavac da rasteraju demonstrante na raznim lokacijama. Najmanje petoro je ubijeno, uključujući dvoje od rana od vatrenog oružja i jednog od suzavca u Kartumu i susednom gradu Omdurmanu, javio je Sudanski lekarski komitet.

Nekoliko demonstranata je povređeno, uključujući i one od metaka, naveo je Komitet.

Protestni skupovi koje je sazvao prodemokratski pokret organizovani su dva dana pošto je vođa puča general Abdel Fatah Burhan ponovo sebe imenovao na čelo Suverenog saveta, prelaznog vladajućeg tela u Sudanu. Taj potez objavljen u četvrtak razljutio je prodemokratski savez u zemlji i naišao na nerazumevanje SAD i drugih zemalja koje su pozivale generale da vrate civile na vlast.

Sudanska vojska preuzela je vlast 25. oktobra, raspustila prelaznu vladu i uhapsila desetine zvaničnika i političara. Tim preuzimanjem je prekinuta krhka planirana tranzicija ka demokratskoj vladavini, više od dve nedelje od kada je narodna pobuna prisilila smenu dugogodišnjeg vođe Omara al Bašira i njegove islamističke vlade.

XS
SM
MD
LG