Dostupni linkovi

Escobar u Crnoj Gori: Zabrinutost SAD zbog ukorijenjene korupcije


Gabriel Eskobar (Escobar)
Gabriel Eskobar (Escobar)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem naglasio je zabrinutost Sjedinjenih Država zbog "ukorijenjene korupcije u zemlji" i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju regionalnih izazova, saopšteno je u twitu Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Pet sati nakon objave, na tweet američke ambasade reagovao je šef kabineta predsjednika Đukanovića, Miodrag Radović, saopštenjem da tweet "ne odražava suštinu veoma otvorenog i sadržajnog razgovora Đukanovića i Eskobara koji je trajao duže od jednog sata".

U saopštenju se potvrđuje da je na sastanku obostrano pomenuto i pitanje korupcije:

"Ali bez zabrinutosti i ne u nekom dramatičnom tonu, kako bi se moglo zaključiti na osnovu tvita američke ambasade, već u običajenom kontekstu, kao jednom od preduslova za brži napredak Crne Gore na putu evropske integracije", naveo je Radović na upit Gradskog portala.

U prvom, ranije objavljenom, saopštenju iz Đukanovićevog kabineta se navodi da je Đukanović zahvalio Eskobaru na posvećenosti Crnoj Gori i regionu, i izrazio nadu da će njegovo dobro poznavanje prilika na Zapadnom Balkanu biti benefit za razvoj odnosa sa SAD.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da ključni problem nestabilnosti regiona ne može biti riješen bez jasne perspektive evropske i evroatlantske integracije i ekonomskog razvoja regiona, što su ključni elementi daljih odnosa sa SAD.

Američki zvaničnik je kazao da Crna Gora, članica NATO-a, treba da bude i dio EU, te da će SAD će nastaviti da podržavaju evroatlantske aspiracije Crne Gore i njenih građana, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Eskobar koji je i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan 10. novembra je stigao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Za 11. novembar su najavljeni razgovori Eskobara sa predsjednicima Skupštine i Vlade Crne Gore, Aleksom Bečićem i Zdravkom Krivokapićem.

Iz Ambasade SAD u Podgorici je ranije saopšteno da će Eskobar, tokom posjete Crnoj Gori, razgovarati sa poslovnim liderima o podsticanju ekonomije, predstavnicima nevladinog sektora o borbi protiv korupcije, mladim političkim liderima i učesnicima programa razmjene u SAD o viziji budućnosti Crne Gore i sresti se sa crnogorskim zvaničnicima.

Tokom govora pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu 28.oktobra, Eskobar je kazao da su SAD spremne da sarađuju sa svim crnogorskim partnerima koji dijele viziju suverene, inkluzivne i demokratske države koja sprovodi reforme za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i poštuje obaveze kao saveznica u NATO-u.

Na pitanje što američka administracija čini kako bi se osiguralo da aktuelna Vlada ostane na putu ka EU i ispunjava svoje obaveze prema NATO-u s obzirom na uticaj proruskog Demokratskog fronta, Eskobar je kazao da je sedmicu ranije crnogorska delegacija posjetila Vašington i da je američka strana dobila uveravanja da će se Vlada Crne Gore držati dogovora, zastupati članstvo Crne Gore u NATO, nastaviti da podržava nezavisnost Kosova i politiku evropskih integracija.

Delegaciju Crne Gore koja je krajem oktobra posjetila SAD predvodili su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Na parlamentarnim izborima u avgustu 2020 je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista, a novu većinu su zajedno osvojili prosrpski i proruski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Jedana od sagovornica Eskobara iz civilnog sektora, direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković je saopštila da će upoznati Eskobara sa nalazima vezanim za Pandora papire (Pandora Papers) i aferu Telekom.

Kroz globalni projekat istraživanja offshore poslova pod nazivom "Pandorini papiri" nevladina organizacija MANS je objavila da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Đukanović je 3.novembra dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu pisano izjašnjenje za potrebe izviđaja koje ta institucija sprovodi u slučaju Pandorinih papira.

Afera Telekom pokrenuta je 2005, kada su američki istražni organi utvrdili da su prilikom prodaje crnogorskog Telekoma, Mađar telekomu, sa preko sedam miliona eura podmićena najmanje dva crnogorska funkiconera i advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera.

Optužnica je podignuta protiv Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, a Specijalno tužilaštvo je 2019. godine konstatovalo da u radnjama sestre crnogorskog predsjednika, advokatice Ane Đukanović, nema sumnje da je izvršeno krivično djelo. Protiv Obradovića i Ivanovića je sudski proces u toku.

XS
SM
MD
LG