Dostupni linkovi

Ruski sud odbio saslušanje o izručenju bivšeg američkog marinca


Paul Whelan, bivši američki marinac, osuđen je za špijunažu, u sudnici u Moskvi 23. avgusta 2019.
Paul Whelan, bivši američki marinac, osuđen je za špijunažu, u sudnici u Moskvi 23. avgusta 2019.

Sud u Rusiji potvrdio je odbijanje Vrhovnog suda Republike Mordovije da razmotri zahtjev bivšeg američkog marinca Paula Whelana da u svojoj domovini odsluži ostatak zatvorske kazne zbog špijunaže, optužbi za koje Whelan kaže da su lažne.

Žalbeni sud u gradu Nižnjem Novgorodu donio je svoju odluku 8. novembra, rekavši da odluku Vrhovnog suda Mordovije ostavlja “nepromijenjenom”.

Whelanovi advokati rekli su odmah nakon objave odluke da će se žaliti na presudu, nazvavši taj potez “izbjegavanjem provedbe pravde” za Amerikanca.

Vrhovni sud Mordovije u septembru je vratio Whelanov zahtjev Ministarstvu pravosuđa “za pribavljanje potrebnih informacija u skladu s klauzulama međunarodnog sporazuma Ruske Federacije, kao i za preliminarnu koordinaciju pitanja s nadležnim organom Sjedinjenih Država”.

Tim obrane prvo je zatražio od moskovskog gradskog suda da razmotri Whelanov zahtjev da bude predan Sjedinjenim Državama kako bi ondje završio odsluženje kazne.

No, sud je odbio preispitati stvar pozvavši se na pitanja nadležnosti i proslijedio ga Mordoviji, gdje je Whelan trenutno u zatvoru.

Mordovija, regija koja se nalazi oko 350 kilometara istočno od Moskve, povijesno je poznata kao mjesto u kojem se nalaze najstroži zatvori u Rusiji, uključujući radne logore za političke zatvorenike iz sovjetskog doba.

Whelan je uhapšen u Moskvi u decembru 2018. pod optužbom za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora u maju 2020. nakon suđenja koje su Sjedinjene Države osudile kao “izrugivanje pravde”.

Vlasnik američkih, kanadskih, britanskih i irskih pasoša, Whelan je odbacio optužbe za špijunažu i optužio svoje zatvorske čuvare za maltretiranje.

Sjedinjene Države također su kritizirale ruske vlasti zbog njihovog “sramotnog postupanja” prema Whelanu.

Whelan je u trenutku hapšenja bio šef osiguranja u američkoj kompaniji koja je dobavljač autodijelova. On i njegova rodbina inzistiraju da je bio u Rusiji kako bi prisustvovao vjenčanju.

On je jedan od nekoliko Amerikanaca kojima se posljednjih godina sudi u Rusiji zbog optužbi za koje su njihove porodice, pristalice, a u nekim slučajevima i američka vlada, rekli da su izmišljene.

Još jedan bivši američki marinac, Trevor Reed, također služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Mordoviji. Osuđen je u julu 2020. po optužbi za napad na dvojicu ruskih policajaca.

Vlada SAD-a i Reed poriču optužbe i dovode u pitanje pravednost njegovog sudskog postupka.

Nekoliko puta su se pojavila izvješća o mogućoj zamjeni zatvorenika koja uključuje Whelana, Reeda za dvojicu Rusa - trgovca oružjem Viktora Bouta i krijumčara droge Konstantina Jarošenka koji služe dugotrajne kazne u američkim zatvorima.

Whelanov advokat Vladimir Žerebenkov izjavio je 8. novembra da trenutno nema razgovora o mogućoj zamjeni, te da bi, prema njegovim saznanjima, jedan od uvjeta takvih razgovora mogao biti zahtjev ruske strane da se Whelanova osuda prizna zakonitom.

XS
SM
MD
LG