Dostupni linkovi

Objavljene preporuke za davanje treće doze vakcine u Srbiji


Imunizacija u Srbiji
Imunizacija u Srbiji

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je preporuku o primeni buster doze vakcine protiv bolesti COVID-19, objavljeno je na sajtu te institucije.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu ove institucije, buster doza vakcine protiv kovida primenjuje se kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija (davanje prve i druge doze).

U Srbiji je od 17. avgusta moguća vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

Dva i po meseca kasnije "Batut" je objavio da se, buster doza prima nakon što je prošlo najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Fajzer-Biontek) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak tj. sputnjik, Astra-Zeneka).

Kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (Sinofarm), buster doza prima se nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze.

Takođe, kako je precizirao "Batut", buster doza prima se nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama – osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu.

Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza, objavio je "Batut".

Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (sputnjik) vakcina primenjuje kao buster doza, daje se prva komponenta navedene vakcine, dodaje Institut za javno zdravlje Srbije.

Kako se navodi, ova preporuka “Batuta” donesena je na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, a prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Republici Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je 17. avgusta za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) da će treću dozu vakcine biti na raspolaganju pacijentima kojima je isteklo šest meseci ili 180 dana od revakcinacije a da će prioritet imati: ljudi sa slabim imunitetom, osobe koje su imali transplantaciju koštane srži, stariji od 70 godina, stariji od 60 godina koji su u domovima za stare, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, kao i putnici u međunarodnom saobraćaju.

U Srbiji su dostupne vakcine četiri proizvođača: američko-nemačka Fajzer/Biontek, ruska Sputnjik V, kineska Sinofarm i britanska Astra Zeneka.

Danas (3. novembra) bi trebalo da stigne 200.000 vakcina američke kompanije Moderna, u vidu donacije koju je za Srbiju izdvojila Republika Poljska.

Prvu dozu vakcine u Srbiji je primilo 54,6 posto od ukupne punoletne populacije, drugom dozom je vakcinisano 52,5 posto, dok je treću dozu primilo oko 15 posto punoletnog stanovništva, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić 20. oktobra.

XS
SM
MD
LG