Dostupni linkovi

BBC: Britanija upozorava Francusku da bi mogla uzvratiti zbog ribarskog spora


Ilustracija-ribarski spor Velike Britanije i Francuske

Velika Britanija bi mogla narediti privođenje više francuskih brodova u znak odmazde jer je Francuska zadržala britansku koćaricu u francuskim vodama, upozorio je britanski ministar u novoj eskalaciji spora o ribolovu nakon Brexita, javlja BBC.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je francusku ambasadoriku u Londonu da objasni aktivnosti Pariza.

"Očito nam je uvijek otvorena mogućnost da pojačamo mjere koje provodimo na francuskim plovilima, da privedemo više njih ako je to ono što rade našim plovilima", rekao je britanski ministar zaštite okoliša George Eustice za BBC.

"Postoje i druge administrativne stvari koje možemo zahtijevati od plovila. To nije nešto u što želimo ulaziti."

Britanska koćarica Cornelis Gert Jan otpraćena je u sjevernu luku Le Havre nakon što posada nije uspjela dokazati da joj je dopušteno ribariti u francuskim teritorijalnim vodama.

Eustice je rekao da je London zasad usmjeren na pokušaj rješavanja problema s Evropskom komisijom i s francuskom ambasadorkom u Londonu.

"Očito zadržavamo mogućnost da uzvratimo na proporcionalan način", rekao je Eustice.

Francuska je predložila potencijalne sankcije protiv Velike Britanije ako ne bude napretka u pregovorima, uključujući dodatne carinske provjere britanske robe od 2. studenog i smanjenje izvoza električne energije u Britaniju.

Francuski ministar poljoprivrede Julien Denormandie rekao je za France 2 TV u petak da nema pomaka u pregovorima Francuske i Britanije o ribolovnim dozvolama nakon Brexita i da je ispravno da Francuska razmotri sankcije protiv Britanije.

XS
SM
MD
LG