Dostupni linkovi

Dragičević nakon razgovora u Tužilaštvu BiH: Doza optimizma da će istraga biti adekvatna


Davor Dragičević po povratku u BiH, Sarajevo, 27. oktobar 2021.
Davor Dragičević po povratku u BiH, Sarajevo, 27. oktobar 2021.

Davor Dragičević, otac mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, koji je nastradao pod još nerazjašnjenim okolnostima 2018. godine, izjavio je, nakon razgovora u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 28. oktobra, da će „reagovati“, ako osjeti opstrukciju u istrazi smrti sina.

„Saznanja koja sam iznio ja i moj advokat u razgovoru sa Ozrenkom, daje mi određenu dozu optimizma da će istraga u slučaju ubistva mog djeteta biti adekvatna i pokrenuta u skladu sa svim zakonskim normama“, rekao je Dragičević nakon razgovora sa tužiteljicom Ozrenkom Nešković i vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Milankom Kajganićem.

Davor Dragičević vratio se u Bosnu i Hercegovinu u srijedu, 27. oktobra, nakon dvogodišnjeg boravka u Austriji.

Po slijetanju na Međunarodni aerodrom Sarajevo naveo je da je pozvan na razgovor u Tužilaštvo BiH koje je preuzelo slučaj Dragičević od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Na razgovor u Tužilaštvo je pozvan zajedno sa Murizom Memićem, ocem mladića Dženana Memića iz Sarajeva, koji je takođe stradao pod nerazjašnjenim okolnostima prije pet godina. I ovaj je slučaj istražuje Tužilaštvo BiH.

"Moj život je ugrožen. Nek govore da sam četnik, balija i vehabija, ja sam otac Davida. Ova dva slučaja se moraju dovest do kraja. Što god Muriz Memić uradi biću uz njega do kraja", kazao je Dragičević po povratku u BiH.

Dragičević je ranije ovoga mjeseca kazao da mu je odbijen politički azil u Austriji.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Istraga protiv Dragičevića je vođena od decembra 2018. godine zbog navoda o ugrožavanju sigurnosti ministra unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Dragana Lukača.

Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova RS za umiješanost u ubistvo njegovog sina, a prijavu protiv njega podnio je entitetski ministar Dragan Lukač.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića 13. septembra 2020. godine.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Od kraja marta 2018. godine njegovi roditelji i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

XS
SM
MD
LG