Dostupni linkovi

Davor Dragičević se vratio u BiH


Davor Dragičević po dolasku u Sarajevo
Davor Dragičević po dolasku u Sarajevo

Davor Dragičević, otac mladića iz Banjaluke Davida Dragićevića, koji je nastradao pod do danas nerazjašnjenim okolnostima 2018. godine, vratio se u srijedu, 27. oktobra, u Bosnu i Hercegovinu (BiH) nakon dvogodišnjeg boravka u Austriji.

Po slijetanju na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ga dočekali Banjalučani i Sarajlije sa transparentima na kojima je pisalo "Ćaća nikad neće biti sam", Dragičević je rekao da je u četvrtak, 28. oktobra, pozvan na razgovor u Tužilaštvo BiH, koje je preuzelo slučaj Dragičević od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Davor Dragičević i Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića
Davor Dragičević i Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića

Na razgovor je pozvan zajedno sa Murizom Memićem, ocem mladića Dženana Memića iz Sarajeva, koji je također stradao pod nerazjašnjenim okolnostima prije pet godina. I ovaj je slučaj istražuje Tužilaštvo BiH.

"Moj život je ugrožen. Nek govore da sam četnik, balija i vehabija, ja sam otac Davida. Ova dva slučaja se moraju dovest do kraja. Što god Muriz Memić uradi biću uz njega do kraja", kazao je Dragičević.

Dragičević je ranije ovoga mjeseca kazao da mu je odbijen politički azil u Ukrajini.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Istraga protiv Dragićevića je vođena od decembra 2018. godine zbog navoda o ugrožavanju sigurnosti ministra unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Dragana Lukača.

Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova RS za umiješanost u ubistvo njegovog sina, a prijavu protiv njega podnio je entitetski ministar Dragan Lukač.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića 13. septembra 2020. godine.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Od kraja marta 2018. godine njegovi roditelji i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
XS
SM
MD
LG