Dostupni linkovi

Poverenica: Zabrinjavajući protesti ispred domova članova Kriznog štaba Srbije


Brankica Janković
Brankica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je 26. oktobra da su zabrinjavajući protesti ispred stanova lekara ili članova Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa jer se na taj način ugrožava njihova bezbednost.

"Posebno su za osudu pretnje smrću virusologu Milanku Šekleru i nedopustivo vređanje epidemiologa Predraga Kona", navela je Janković u saopštenju.

Grupa desničara koji se protive uvođenju COVID propusnica protestovala je 25. oktobra uveče u Beogradu, a tokom šetnje su se zaustavili ispred zgrade u kojoj živi član Kriznog štaba Predrag Kon, gde su tražili njegovo hapšenje i uzvikivali uvrede na njegov račun.

Okupljanje desničara i antivaksera organizovano je ranije i na jugoistoku Srbije u Nišu, ispred zgrade drugog člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti upozorila je i da je stavljanje žutih traka na rukavu građana i građanki koje se protive vakcinaciji vređanje i omalovažavanje žrtava holokausta.

Pojedini mediji preneli su da su okupljeni na manjim protestima protiv uvođenja COVID propusnica, koji se nekoliko večeri zaredom održavaju u centru Beograda, na rukama nosili žute trake na kojima je pisalo "Nisam vakcinisan".

"Krajnje je neprimereno dovođenje u vezu jedane od najvećih tragedija prošlosti i miliona ubijenih Jevreja, ali i pripadnika drugih nacionalnosti tokom Drugog svetskog rata, sa protivljenjem vakcinaciji", navela je Janković u saopštenju za javnost.

Ona je dodala da se time pokazuje, ne samo odsustvo svakog poštovanja prema žrtvama fašizma, već i svesti o tome šta takva poruka znači.

XS
SM
MD
LG