Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Nisu validni testovi na koronu ispred restorana


Kontrola kovid legitimacija u ugostiteljskim objektima u Srbiji počela je 23. oktobra
Kontrola kovid legitimacija u ugostiteljskim objektima u Srbiji počela je 23. oktobra

Vlada Srbije pozvala je građane da, kako je navela u saopštenju 25. oktobra, ne nasedaju na pozive o testiranju na korona virus ispred noćnih klubova i restorana jer takvi testovi nisu validni.

Vlada je, dva dana od početka primene kovid dozvola u Srbiji u ugostiteljskim objektima od 22 sata, saopštila da takva testiranja neće biti priznata prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica.

„Testiranja i provere nivoa antitela na korona virus u Srbiji se trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama“, saopštila je Vlada Srbije.

Kontrola kovid legitimacija u ugostiteljskim objektima u Srbiji počela je u 22 u subotu, 23. oktobra, a novčano kažnjavanje pravnih lica i građana za nepoštovanje te protivepidemijske mere počeće od ponedeljka, 25. oktobra, uveče.

Vlada Srbije podsetila je da se radi o digitalnim zelenim sertifikatima koje svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Može se uzeti dobiti preko eUprave Vlade Srbije na i-mejl adresu, kao i u poslovnicama Pošte Srbije.

Taj dokument, za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenom posle 22 sata, trebalo bi da sadrži dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi antikorona vakcine protiv COVID-a 19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana. Druga opcija je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, treća negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, četvrta dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom i, konačno, pozitivan test na antitela (IgG) ne stariji od tri meseca urađen u državnoj laboratoriji.

Prilikom kontrole od strane ovlašćenih lica kovid sertifikat može se pokazati sa mobilnog telefona ili odštampan na papiru.

„Ova epidemiološka mera, kao i verovatno mnoge ostale, biće ukinute kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo“, navela je Vlada i dodala da je vakcinacija moguća na vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja sedam dana u nedelji.

Zaključno sa 25. oktobrom u 15 časova, od početka epidemije od korona virusa u Srbiji preminula je 9.571 osoba, registrovano je 1.104.117 slučajeva zaraze i testirano 6.179.407 ljudi.

XS
SM
MD
LG