Dostupni linkovi

Šef Delegacije EU u Srbiji: Političke stranke da se vrate konstruktivnom dijalogu


Sastanak šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofrea sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem 13. oktobra 2021.
Sastanak šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofrea sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem 13. oktobra 2021.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre pozvao je 22. oktobra sve političke stranke u Srbiji da se vrate konstruktivnom dijalogu ocenivši da je to važno za napredak zemlje ka EU jer je, kako navodi, politička klima ostala polarizovana.

Posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem kome je predao godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2021. godinu Žofre je naveo i da su u Izveštaju konstatovani postignuti značajni pomaci, kao što je smanjenje hitnog postupka u usvajanju zakona i drugih propisa, kao i usvojen izmenjen kodeks ponašanja.

"Konstatujemo u Izveštaju i upotrebu zapaljivog jezika u plenarnim raspravama, te pozivamo apsolutno sve strane da više ne koriste zapaljiv jezik i da se okrenu mirnom dijalogu", rekao je Žofre.

Pozdravio je i rad Narodne skupštine na izmenama Ustava Srbije sa ciljem unapređenja nezavisnosti pravosuđa.

"U demokratskom društvu parlament igra ključnu ulogu, a uloga ovog parlamenta je u proteklim mesecima zaista bila važna", rekao je.

Žofre je 21. oktobra rekao da u demokratiji koja dobro funkcioniše mora da postoji jaka opozicija, naročito ako je zemlja u procesu pristupanja EU.

U Srbiji je u toku druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, a uz posredstvo Evropskog parlamenta. Dijalog se održava nakon što je na poslednjim izborima veći deo opozicije odlučio da bojkotuje izbore zbog nezadovoljstva uslovima.

Inače, 2022. predviđeni su redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG