Dostupni linkovi

Turković: O budućnosti BiH će odlučivati državne institucije, ne destruktivni pojedinci


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na zvaničnom facebook profilu je napisala kako je suština rada institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugih institucija BiH, "rješavanje nagomilanih obaveza i zadataka, djelovanje u interesu svih građana, a ne puko oponiranje".

Turković je reagovala na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koju je dao Radio-televiziji Republike Srpske u srijedu navečer, 13.oktobra, u kojoj je rekao da na sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za ponedjeljak, 18. oktobra, "neće pristati da za istim stolom sjedi sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković", ocjenjujući da Turković "krši autoritet Predsjedništva BiH".

"Na toj sjednici Predsjedništva glasaću protiv svega, jer mi smo rekli da nećemo odlučivati", kazao je Dodik.

Tutković podsjeća da “glasanje protiv svih predloženih odluka nije ništa drugo nego blokiranje rada Predsjednistva BiH”.

“A, što se tiče Bosne i Hercegovine, o njenoj budućnosti će odlučivati građani i njene demokratske, državne institucije, a ne destruktivni pojedinci, pa makar oni sebe vidjeli i u ulozi lidera. Podsjetila bih gospodina Dodika da se lideri, ma kako bili dobri ili loši mijenjaju, ali zemlja ostaje i opstala je uprkos barbarskim pohodima mnogo snažnijih i moćnijih nego što će on ikada biti”, napisala je Turković na Facebook profilu.

Institucije Bosne i Hercegovine su blokirane od polovine jula kada je bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, nametnuo odluku o izmjenama Krivičnog zakona BIH kojim se zabranjuje negiranje genocida I drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS), donijela je ukaz prema kojem u tom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Ukaz je donesen nakon što su poslanici Skupštini Republike Srpske usvojili 30. jula, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, te Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

XS
SM
MD
LG