Dostupni linkovi

Ministar zdravlja Srbije: Prijave protiv lekara koji odgovaraju od vakcinacije


Kada neki lekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše, Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar 14. oktobra.
Kada neki lekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše, Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar 14. oktobra.

Lekarska komora Srbije će pokretati postupke protiv lekara koji pacijente odgovaraju od vakcinacije, izjavio je 14. oktobra ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kada neki lekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše, Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, rekao je Lončar.

Kako je dodao, u tom slučaju će lekar ići na Sud časti pri Lekarskoj komori Srbije, a to znači da će onda "verovatno izgubiti licencu".

"To je odluka struke, a članovi Lekarske komore Srbije su svi lekari u Srbiji. Podržavam tu odluku, to je nešto neminovno", rekao je Lončar u Beogradu, na konferenciji za novinare ispred dečje klinike "Tiršova".

Broj za prijavu lekara

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od 14 .okrobra u funkciji broj 064/8811405 na koji građani putem Viber aplikacije mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem ovog broja biće procesuirane pred sudom časti Lekarske komore Srbije.

COVID propusnice 'pitanje momenta'

Lončar je ocenio epidemiološka situacija u Srbiji "nije sjajna" i da državni vrh nije zadovoljan jer je zdravstveni sistem izuzetno prenapregnut, i dodao da je "samo pitanje momenta" kada će biti uvedene COVID-19 propusnice.

Podsetio je da u velikoj većini zemalja Evrope postoje COVID-19 propusnice i da Srbija ako ih uvede neće biti manje demokratska država od drugih "u kojima nigde ne može da se uđe" bez tih propusnica.

On je rekao da bi ugostitelje, ukoliko ne odobravaju uvođenje kovid propusnica, trebalo pitati da li je bolje da rade i 24 sata ali za one ljude koji su vakcinisani "ili da ne rade uopšte".

Nevakcinisani pune COVID-19 bolnice u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Broj zaražene dece raste 'iz minuta u minut'

Zaražene dece ima dosta i taj broj raste iz minuta u minut, poručio je Lončar, dodajući da trenutno nema škole gde neko dete nije pozitivno na COVID-19.

Ministar je, odgovarajući na pitanje novinara o broju novoobolelih građana, rekao da je najkritičnije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, gde, kako kaže, ne padaju brojevi novozaraženih.

"Računajte da je svuda kritično. Imamo problem na nivou cele Srbije", rekao je ministar. Ocenio je i da "nema teoretske šanse" da će uskoro neka COVID-19 bolnica izaći iz takvog sistema lečenja.

Rekao je i da veliki broj ljudi, koji nisu pozitivni na korona virus, trpe čekajući da dođu do lekara i dodao da je jedino rešenje u masovnoj vakcinaciji.

Ruski COVID turizam: U Srbiju po zapadne vakcine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Batajnica bez slobodnih mesta

Direktorka COVID-19 bolnice u beogradskom naselju Batajnica Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da je u toj ustanovi trenutno više od 830 pacijenata i da nemaju više slobodnih mesta.

"Jutros sam objavila na grupi (da je slobodno) 20 mesta, pre dva minuta sam informisana da više nemamo nijedno slobodno mesto. Slobodnih mesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mesta koja oglasimo na grupi", rekla je Adžić Vukičević 14. oktobra za RTS.

Ona je navela da su u toku prethodnog dana i noći primili 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi. "Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana", dodala je.

"Više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano, ovih pet odsto je vakcinisano jednom ili sa dve doze. Najčešće su to vakcinacije u februaru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli", naglasila je Adžić Vukičević.

Ističe da troše enormno velike količine kiseonika i da je to dokaz da se klinička slika obolelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

"U ponedeljak sam u ambulanti imala dečka koji je preživeo respirator, koji je 1996. godište, čija je majka, koja je imala 49 godina ležala pored njega i preminula je. Jedno pored drugog su ležali i on je živ, a ona nažalost nije", kazala je Adžić Vukičevićeva i dodala da u ovom momentu zajedno u sobi leži po troje, četvoro članova jedne porodice.

Prema zvaničnim podacima od 13. oktobra, u Srbiji je za 24 sata preminula 51 osoba od posledica bolesti COVID-19, a potvrđena su 6.699 nova slučaja infekcije.

XS
SM
MD
LG