Dostupni linkovi

Američka podmornica sudarila se s nepoznatim objektom u Pacifiku


Na ovoj slici koju je objavila američka mornarica vidi se podmornica klase Seawolf USS Connecticut (SSN 22) kako polazi iz mornaričke baze Kitsap-Bremerton radi raspoređivanja u Bremerton, Washington 27. maja 2021.
Na ovoj slici koju je objavila američka mornarica vidi se podmornica klase Seawolf USS Connecticut (SSN 22) kako polazi iz mornaričke baze Kitsap-Bremerton radi raspoređivanja u Bremerton, Washington 27. maja 2021.

Američka nuklearna podmornica udarila je u "nepoznati objekt" dok je bila uronjena u vode u azijsko-pacifičkoj regiji, ozlijedivši brojne mornare, kažu američki dužnosnici.

Nije jasno što je uzrokovalo incident koji je desio nekoliko dana ranije, rekli su. Podmornica je ostala "potpuno operativna", javlja BBC.

Neimenovani dužnosnici rekli su američkim medijima da se sudar dogodio u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, te da je 11 mornara ozlijeđeno.

Incident se dogodio usred rastućih tenzija u regiji.

Američka mornarica je priopćila da se opseg štete još procjenjuje te da nuklearno pogonsko postrojenje i prostori podmornice nisu pogođeni.

U priopćenju se ne navode detalji o tome gdje se incident dogodio niti o broju ozlijeđenih, rekavši samo da ozljede nisu "opasne po život".

No dva dužnosnika koje citira Associated Press rekli su da su dva od 11 povrijeđenih mornara imali ozljede koje su klasificirane kao "umjerene". Svi su liječeni na podmornici.

Ti su dužnosnici rekli da se incident dogodio dok je podmornica izvodila rutinske operacije te da mornarica nije objavila vijesti prije četvrtka radi održavanja operativne sigurnosti.

Prema agenciji AP, dužnosnici su rekli da objekt s kojim se sudario USS Connecticut nije druga podmornica. Jedan od dužnosnika koje citira agencija rekao je da je to moglo biti potonulo plovilo ili kontejner ili neki drugi nepoznati objekt.

Kasnije je objavljeno da je podmornica krenula prema američkom teritoriju Guamu.

USNI News, stranica specijalizirana za američku mornaricu, rekla je da je posljednji poznati incident u kojem je potopljena američka podmornica udarila u drugi podvodni objekt bio 2005. godine, kada je USS San Francisco punom brzinom udario u podvodnu planinu u blizini Guama. U incidentu je poginuo jedan mornar, piše BBC.

Zašto je Južnokinesko more sporno?

USS Connecticut djelovao je u jednoj od najspornijih regija na svijetu, ocjenjuje BBC.

Kina polaže pravo na veći dio Južnokineskog mora, ali okolne zemlje i SAD se ne slažu.

Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam već desetljećima osporavaju kineske zahtjeve za gotovo cijelim morem, ali posljednjih godina napetost se stalno povećavala.

Sjedinjene Države podržale su mnoge od ovih zemalja u ovom teritorijalnom sporu.

Incident se dogodio samo nekoliko sedmica nakon što su SAD, Velika Britanija i Australija dogovorile povijesni sigurnosni pakt u Azijsko-pacifičkoj regiji, što se smatra pokušajem suprotstavljanja Kini.

U međuvremenu, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za BBC kako je "duboko zabrinut" zbog postupaka koji podrivaju mir preko Tajvanskog tjesnaca, koji razdvaja Tajvan i Kinu.

Govorio je nakon što je Kina četvrti dan zaredom poslala rekordan broj vojnih aviona u tajvansku zonu protuzračne odbrane.

XS
SM
MD
LG