Dostupni linkovi

Prosvjedi u Hrvatskoj na prvi dan obaveznih COVID-potvrda u zdravstvu


Prosvjed protiv kampanje cijepljenja i mjera koje su hrvatske vlasti donijele kako bi suzbile širenje COVID-19 u Zagrebu, 18. septembra 2021.
Prosvjed protiv kampanje cijepljenja i mjera koje su hrvatske vlasti donijele kako bi suzbile širenje COVID-19 u Zagrebu, 18. septembra 2021.

Nekoliko desetaka protivnika cijepljenja prosvjedovalo je jutros ispred Kliničkih bolničkih centara (KBC) u Zagrebu i Splitu, povodom stupanja na snagu obaveznog posjedovanja covid-potvrde o cijepljenju za sve zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi, kao i za korisnike koji ulaze u te ustanove.

Ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u 7 outros došao povodom uvođenja ovih mjera prosvjednici su dočekali povicima “ostavka” i “izdaja”.

Kako navodi portal index.hr, u Zagrebu se okupilo tridesetak zaposlenih u KBC-u koji nemaju covid-potvrdu, a ne žele se testirati kako bi mogli ući na svoje radno mjesto.

Njima se pridružilo i više građana otprije poznatih po protivljenju cijepljenju, kao i jedan katolički svećenik. Ministar Beroš je bio prisiljen obratiti se novinarima unutar zgrade KBC-a. "Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja, no kada je virus godinu i pol oko nas, negirati njegovo postojanje, nije opravdano. Ove mjere su, to cijelo vrijeme pričamo, privremeno. Doista smo mislili na sve', rekao je Beroš.

"Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati. Koji su mu motivi. Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti', dodao je ministar.

Na prosvjedu je bila i sindikalna povjerenica Gordana miškulin, koja je kazala kako nije u redu da je dio zaposlenih morao doći na testiranja jučer u nedjelju, na neradni dan, javlja 24sata.hr..

Oko 7.40 prosvjednici su upali u upravnu zgradu KBC-a, ali ih je policija izvela van. Pokušali su to ponovo u 8.15, ali sui h zaštitari izveli van. Prosvjednici najavljuju da će doći i sutra u utorak, navodi isti izvor.

Srodan je prosvjed bio i pred KBC-om Split.

Od ponedjeljka 4. listopada u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svi zaposleni, kao i svi posjetitelji i pratnja moraju imati EU digitalnu Covid potvrdu ili, u slučaju da postoji opravdani razlog, negativni test.

Kako stoji u uputama za zaposlene, na posao će morati dolaziti s valjanom Covid-potvrdom. Ako je zaposlenik nema, obavezan je prema rasporedu ustanove pristupiti testiranju izvan radnog vremena. Samo zaposlenik koji ima valjanu potvrdu može boraviti u prostorijama poslodavca.

Ako odbije testiranje, ili predočenje potvrde, “neće moći boraviti u prostorijama poslodavca”, stoji u uputama. Testiranje će se provoditi dvaput tjedno.

XS
SM
MD
LG