Dostupni linkovi

Antivakseri i dio roditelja upali u školu na sjeveru Hrvatske


Policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je propisano zakonom, kazao je hrvatski ministar Radovan Fuchs (na fotografiji: djeca s maskama na licu tokom školskog sata, Španjolska, 7. rujna 2021.)
Policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je propisano zakonom, kazao je hrvatski ministar Radovan Fuchs (na fotografiji: djeca s maskama na licu tokom školskog sata, Španjolska, 7. rujna 2021.)

I Hrvatska je doživjela prvi nasilni incident protivnika epidemioloških mjera, odnosno antivaksera. Desetog rujna upali su u jednu osnovnu školu u hrvatskom Zagorju, a incident su pokušali ponoviti i 13. rujna, ali ih je prisutnost interventne policije spriječila.

Ministar prosvjete Radovan Fuchs nazvao je "hordom" grupu roditelja i antivaksera koji su 10. rujna upali u osnovnu školu u Krapinskim toplicama, pedesetak kilometara sjeverno od Zagreba, nakon što nije prihvaćen zahtjev jednog roditelja da njegov sin, učenik osmog razreda, bude u školi bez maske.

Maske su obavezne u zajedničkim prostorijama i na hodnicima.

Tijekom upada antivaksera, spremačica je lakše povrijeđena.

Što još poručuje ministar?

"Sigurno nije bilo lijepo ni onim malim učenicima, ni srednjim gledati provaljivanje u školu, vikanje i vrijeđanje. To je nedopustivo i to se ne smije i neće događati u budućnosti. Ja sam u izravnoj koordinaciji i dogovorima sa ministrom unutarnjih poslova i policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je propisano zakonom", poručio je ministar Fuchs nakon posjete ovoj školi.

Fuchs (na fotografiji, datum nepoznat): Provaljivanje, vikanje i vrijeđanje je nedopustivo i to se ne smije i neće događati u budućnosti
Fuchs (na fotografiji, datum nepoznat): Provaljivanje, vikanje i vrijeđanje je nedopustivo i to se ne smije i neće događati u budućnosti

Podsjetio je da su javna okupljanja i prosvjedi pored škola i vrtića izričito zakonski zabranjeni, dok se u njima nalaze djeca.

Dva zaštitara koje je angažirala Krapinsko-zagorska županija kao osnivač škole bit će na ulazu u zgradu tako dugo dok to bude potrebno, kazao je.

Za učenike viših razreda osnovne škole nošenje maske obavezno je dok borave u zajedničkim prostorijama i na hodnicima škole.

Antivakseri su i 13. rujna pokušali izazvati incident - isti učenik je odbio staviti masku, pa je ispraćen iz zgrade, na što su krenule reakcije okupljenih - ali ih je interventna policija koja je osiguravala školu legitimirala i oni su se razišli.

Osude 'nasilničnog čina'

"Ono [upad u školu] u petak [10. rujna] nije bio prosvjed, nego nasilnički ulazak u školu", kazao je za Radio Slobodna Europa (RSE) predsjednik Hrvatskog školskog sindikata "Preporod", Željko Stipić.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

"Svemu tome su svjedočili radnici škole, učenici, a u petak [10. rujna] čak i prvačići. To zaslužuje svaku osudu. U tom smislu, mi pozdravljamo reakciju prosvjetnih vlasti, ali ono što nam se nije svidjelo, to je mlaka reakcija policije u petak, koja je tamo više bila promatrač, voajer, nego što su izvršavali neku svoju funkciju. Ja se nadam da će se to promijeniti, a već i ovo što se danas [13. rujna] dogodilo upućuje na to da se nešto i naučilo iz pogrešaka", ocijenio je Stipić.

"Mi nastavljamo sa nastavnim procesom kao da se ništa ne događa", rekao je novinarima 13. rujna nakon odlaska prosvjednika ravnatelj škole, Samson Štibohar.

"Danas ujutro [13. rujna] stigao je tim psihologa za pružanje psihološke pomoći prvo djelatnicima, kojima je prouzročena šteta, a onda utvrditi situaciju u razredima i s učenicima koji su se suočili sa tom nasilničkom hordom, vikom, vrijeđanjem i govorom mržnje, što nikako ne možemo dozvoliti u obrazovnom sustavu. Djeca su još uvijek pod stresom i u šoku. Mnogi mlađi su u petak [10. rujna] išli plačući kući. Zvali su me i roditelji tražeći zaštitu za njihove malodobne sinove i kćeri", požalio se Štibohar.

Zašto i vakcinisani treba da nose maske?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Socijaldemokratski župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar također je osudio ovaj nasilnički čin antivaksera, koji su došli i iz drugih dijelova Hrvatske.

Kolar je posebno osudio to što su antivakseri na društvenim mrežama proširili ime i kontakt novinara portala zagorje.com Ivana Kovačića, koji je o njihovom prosvjedu izvještavao na način koji se njima nije dopadao.

"Ne postoji 'dobro mi došel prijatelj' za ljude koji iz drugih krajeva Hrvatske dolaze praviti nered u Krapinsko-zagorsku županiju. Isto tako, neprihvatljivo je javno obznaniti ime i prezime i broj novinara i pozivati ljude da uznemiravaju njega i njegovu obitelj. To je neprihvatljivo i to osuđujem. Krapinsko-zagorska županija je otvorena za sve ljude dobre volje, ali ovakva ekipa i ovakvi ljudi nisu dobrodošli", poručio je zagorski župan.

Bez maski i u Čabru te Varaždinu

I dok su prosvjednici u Krapinskim toplicama nasilno željeli postići da učenici u školi ne nose maske, u dva hrvatska grada takvu su odluku donijele lokalne vlasti.

U Čabru u Gorskom kotaru je takvu odluku donio gradonačelnik i šef gradskog kriznog stožera Antonio Dražović, inače član protestne stranke Živi zid, s obrazloženjem da "maske, ne samo da ne doprinose zdravlju djece, već ga ugrožavaju i psihički i fizički".

U Varaždinu, u kojem su na vlasti socijaldemokrati, odluku da maska nije obavezna za učenike od petog razreda naviše donio je gradski krizni stožer, na traženje ravnatelja svih sedam varaždinskih osnovnih škola.

Maske je sa svog nastavnog sata bez suglasnosti stožera izbacio i katolički vjeroučitelj Ivan Pokupec iz križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca, a svoju je odluku objavio na Facebooku 12. rujna prije početka nove školske godine.

"Na mojoj nastavi djeca neće nositi maske nikada, niti će na mojoj nastavi biti cijepljena. I jedno i drugo je isključivo odluka i odgovornost njihovih roditelja, koji će mi dopuštanje maltretiranja svog djeteta morati pismeno obrazložiti i potpisati", napisao je Pokupec.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG