Dostupni linkovi

Severna Koreja preti Savetu bezbednosti zbog kritika raketnog programa


Proba nove protivvazdušne rakete, 30. septembar 2021.
Proba nove protivvazdušne rakete, 30. septembar 2021.

Severna Koreja upozorila je 3. oktobra Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne kritikuje njen raketni program uz pretnje na posledice zbog zadiranja u suverenitet.

Tokom hitnog zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti koji je održan 1. oktobra, Francuska je prosledila predlog saopštenja u kome je izrazila zabrinutost zbog lansiranja raketa Severne Koreje i pozvala je da u potpunosti sprovede rezolucije koje zabranjuju ispaljivanje balističkih projektila.

Visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje
Đo Čol Su je u reakciji upozorio Savet bezbednosti da bi "trebalo da razmisli kakve će posledice to imati u budućnosti u slučaju pokušaja zadiranja u suverenitet" Severne Koreje.

On je optužio Savet bezbednosti za dvostruke standarde jer se, kako je rekao, ne odnosi isto prema sličnim testiranjima naoružanja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

Posle šestomesečne pauze, Severna Koreja je u septembru nastavila testiranje raketa, lansirajući novorazvijene krstareće rakete velikog dometa koje možda mogu da nose nuklearne bojeve glave, koje Južnu Koreju i Japan, oba ključna saveznika SAD-a, stavlja u domet projektila.

Severna Koreja je izrazila spremnost na razgovore sa susednom Južnom, što je protumačeno kao pokušaj pritiska na Seul da ubedi Vašington da ukine ekonomske sankcije Pjongjangu.

Prema više rezolucija Saveta bezbednosti, Severnoj Koreji je zabranjeno da se bavi bilo kakvim raketnim aktivnostima jer ta zemlja namerava da postavi nuklearno oružje na svoje rakete.

Severna Koreja saopštila je da je njen nuklearni program namenjen suočavanju sa američkim vojnim pretnjama, iako je Vašington rekao da nema neprijateljske namere prema Pjongjangu.

Američki zvaničnici pozvali su Severnu Koreju da se vrati pregovorima bez preduslova.

XS
SM
MD
LG