Dostupni linkovi

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj treba da poštuju hrvatske zakone


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Uoči blagdana "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", koji se obilježava 15. rujna, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je da će u Hrvatskoj biti obilježen „u skladu sa hrvatskim zakonima i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina - tamo gdje su i inače izvješene ili postavljene – zastave srpske manjine, zastava Republike Hrvatske i zastava Europske unije“.

Zastava srpske manjine u Hrvatskoj je „narodna“ srpska zastava – crven-plavi-bijeli bez grba i krune.

„Na sutrašnji dan, u skladu sa hrvatskim zakonima, u skladu sa Ustavnim zakonom, bit će kao i danas. Razlika je samo u tome što su u pojedinim općinama i gradovima istaknute na pročeljima zgrada u kojima se nalaze srpske institucije, ili se nalaze općine, lokalne samouprave. A u nekima se nalaze u službenim prostorima, kao što je ovdje,“ poručio je predsjednik SNV-a stojeći pored zastava srpske manjine, hrvatske i europske zastave u sjedištu SNV-a u Zagrebu.

On je pojasnio razliku između korištenja državne zastave Srbije i zastave srpske zajednice u Hrvatskoj.

“Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. Važno je da se otklone sve zablude", rekao je Pupovac i pojasnio da Hrvatska ima pravila o korištenju zastava drugih zemalja.

"To isto tako vrijedi i za Srbiju. Od velike važnosti je da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone, kao i Hrvati u Srbiji", rekao je.

“To treba razlučiti od korištenja zastava koje nacionalne manjine imaju u Hrvatskoj, koje su službeno priznate od strane Savjeta za nacionalne manjine, i čiju upotrebu propisuju statuti jedinica lokalne samouprave – općina, gradova i – gdje je potrebno – županija,” kazao je.

Ranije je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao da ne treba reagirati na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića narodu Srbije i svih Srba širom svijeta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je kazao da "ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva".

Pupovac je najavio kako će SNV učiniti sve da sutrašnji dan “ni na koji način ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije." On se požalio da je duh tolerancije jako važan, ali da je on u Hrvatskoj u zadnje vrijeme narušen nakon događanja na Cetinju u Crnoj Gori.

"To se prelilo kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje na Hrvatsku, bez adekvatnih reakcija", rekao je Pupovac.

"Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" je ustanovljen u znak sjećanja na 1918., finalnu godinu Prvog svjetskog rata, kad je probijen Solunski front.

XS
SM
MD
LG