Dostupni linkovi

U BiH identifikovane 42 žrtve trgovine ljudima


 Saliha Đuđerija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH,
Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Alema Efendić, koordinatorica NVO Međunarodni fond solidarnosti – Emmaus
Saliha Đuđerija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Alema Efendić, koordinatorica NVO Međunarodni fond solidarnosti – Emmaus

U Bosni i Hercegovini su u prvih 6 mjeseci ove godine identifikovane 42 žrtve trgovine ljudima, a tokom cijele prošle godine bilo ih je 70, pokazuju podaci koji su predstavljeni povodom početka regionalnog projekta "Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima".

Cilj projekta je rad na jačanju partnerstva institucija BiH sa organizacijama civilnog društva u izradi strateških dokumenata i realizaciji aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

Samir Rizvo, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH, istakao je kako je broj neidentifikovanih slučajeva trgovine ljudima znatno veći od identifikovanog.

"Kada je riječ o oblicima trgovine ljudima s kojima se susrećemo, tu je tradicionalno prisutno seksualna eksploatacija, te razni oblici radne eksploatacije. Na svu sreću do sada nije zabilježen nijedan slučaj oduzimanja organa, kao najtežeg oblika trgovine ljudima", naveo je Rizvo.

On je naglasio kako su u svim kantonima, opštinama i regijama u BiH uspostavljeni timove za koordinaciju borbe protiv trgovine ljudima što je dalo značajne rezultate u otkrivanju kanala krijumčara.

"Prošle godine je bilo više istraga, optužnica, ali i presuda. Bitno je da su izrečene kazne bile mnogo ozbiljnije nego u prethodnom periodu, tako da smo imali izrečene kazne u rasponu od pet do 10 godina zatvora za krivična dijela trgovine ljudima", ukazao je Rizvo.

Organizovani prekogranični kriminalitet, koji je povezan sa trgovinom ljudima na globalnim razmjerama prema ostvarenoj ilegalnoj dobiti u rangu je sa trgovinom drogom i oružjem.

Kemp: Na migrantima zarađuju fikseri, vratari i oni koji nude aranžman 'od-do'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:09 0:00

Rukovodilac sarajevske kancelarije "Međunarodnog foruma solidarnosti - Emaus" Amela Efendić ukazala je kako njihova organizacija raspolaže sa jednim od najvećih skloništa za žrtve trgovine ljudima u regionu koje ima kapaciteta od 80 mjesta, a kroz koji je do sada prošlo 298 zbrinutih žrtava i 427 kojima je ukazana pomoć.

"Nažalost, to znači da veliki broj tih žrtava dugo boravi u skloništu, što u neku ruku ukazuje da je potrebno više raditi na ovom problemu jer dugim boravkom u skloništvu mi reviktimizujemo žrtve, među kojima je najviše djece", istakla je Efendićeva.

Ona je navela da je trenutno u skloništu ove organizacije zbrinuto 25 žrtava, od kojih su 24 djeca, koja čine veliku većinu žrtava trgovine ljudima u BiH, ali i regionu.

Projekat ˝Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima˝ osmišljen je sa ciljem da podrži jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u BiH za intenzivnije i vidljivije učešće u procesima razvoja politika, institucionalnog monitoringa, promocije i zaštite ljudskih prava, sa posebnim osvrtom na zaštitu ženskih ljudskih prava žrtava trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja.

Projekat finansira EU, a realizuje "Međunarodni forum solidarnosti - Emaus" u partnerstvu sa organizacijama "Astra" iz Srbije i "Praktisk solidaritet" iz Švedske.

Aktivnosti se sprovode u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva bezbjednosti i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG