Dostupni linkovi

U nastavku suđenja u slučaju 'Respiratori' ispitano troje svjedoka optužbe


Sud BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u petak 27. augusta, ispitivanjem svjedoka Adnana Garčevića, Redžepa Hodžića i Emine Mehmedović, nastavljeno je suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10,5 miliona KM (5, 25 mil. eura) koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla firma “F.H. Srebrena malina”.

Pored Novalića, premijera Federacije BiH u ovom su predmetu optuženi - suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba "F. H. Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedok Adnan Garčević, uposlenik Privredne banke Sarajevo (PBS), potvrdio je da poznaje vlasnika i direktora firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića kao klijenta banke od 2017. ili 2018. godine, prenosi Fena.

Garčević je rekao kako ga je nakon proglašenja nesreće u Federaciji BiH usljed pandemije korona virusa u martu prošle godine Hodžić kontaktirao putem Vibera, te ga informisao da bi uskoro trebao imati veći priliv novčanih sredstava i plaćanje s računa „Srebrene maline“ u Privrednoj banci Sarajevo.

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Kako svjedok te sedmice nije radio, Hodžić ga je ponovno kontaktirao pitajući ga da li može računati na njegovu pomoć ili da se javi članu Uprave PBS-a Edinu Kreštalici, koji je saslušan u svojstvu svjedoka na ročištu održanom 26. augusta.

Svjedok je ispričao kako se naredne sedmice kroz dokumente koji su u međuvremenu dostavljeni PBS- u upoznao da će sredstva biti iskorištena za kupovinu medicinske opreme.

Hodžić se interesovao za bankarske garancije u vezi s uvozom medicinske opreme, zatraživši da banka izda garanciju za odgođeno plaćanje dok roba ne bude isporučena, objasnio je svjedok.

Prema svjedočenju Garčevića, Fikret Hodžić se interesovao i za osnovne bankarske usluge kako bi pripremio sve što je potrebno za transakciju prema inostranstvu, uključujući ugovor, predugovor, fakturu.

Dodao je kako se sjeća Ugovora zaključenog između „Srebrene maline“ i FUCZ-a, koji je trebao za dokumentiranje spomenutog priliva, te da mu je poznato da je Hodžić tada tražio tri bankovne garancije, od čega jednu u korist crnogorske tvrtke „BTL Medical Montenegro“ , firma koja je posredovala u kupovini respiratora, ali da ta garancija nikada nije aktivirana.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju insistirala na činjenici da nadležne službe, kao ni korespondentne banke nisu našle ništa sporno u pogledu prirode novčanih sredstava, sugerišući da ni u spomenutoj proceduri nije bilo ništa neuobičajeno, te da nije neobično da klijent Banke traži savjet, piše Fena.

Svjedok Redžep Hodžić, uposlenik "Srebrene maline" i brat optuženog Fikreta Hodžića naveo je da je o nabavci medicinske opreme prvi put čuo u neformalnom razgovoru s bratom Fikretom nekoliko dana prije isporuke respiratora.

Naveo je, također, da nije učestvovao u nabavci respiratora, ali je potvrdio da je putem e-mail korespondencije komunicirao s osobama iz Kine radi pribavljanja fakture i određenog certifikata na zahtjev Agencije „Svjetlost“ koja je za „Srebrenu malinu“ vodila računovodstvene poslove.

Kako je kazao, sam Redžep Hodžić je to preuzeo na sebe, jer je Fikretu u to vrijeme bio zabranjen kontakt s osobama u predmetu.

Svjedokinja Emina Mehmedović, također, uposlenica „Srebrene maline“ i Hodžićeva rodica, ispitana je na okolnosti komunikacije s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva radi pribavljanja dozvole za uvoz medicinske opreme, a što nije bilo u djelokrugu „Srebrene maline“.

Navela je da je autor ponuda bio Hodžić, a da je ona angažirana u tehničkom i administrativnom dijelu posla.

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optuženi su i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 22. septembar, kada bi trebalo biti nastavljeno ispitivanje novih svjedoka optužbe.

XS
SM
MD
LG